2018. 09. 11. - 09:30

Életeket menthet a robot csótány

Életeket menthet a robot csótány

A mesterséges intelligencia és a robotika egészen elképesztő dolgokra képes. Kutatók olyan, apró neuro-kontrollert fejleszettek ki, melyek képesek irányítani a jövőbeli biorobotokat, így a kiborg csótányokat is.

Jelentős előrelépést értek el a Connecticut-i Egyetem kutatói. A mögöttünk levő évek jó részét töltötték azzal, hogy felfedezzék annak módját, hogyan lehet élő rovarokat miniatűr számítógépes hardverhez csatlakoztatni, amely képes befolyásolni a mozgásukat. Ezek a lehetőségek leginkább az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát, illetve a kereső és mentő egységeket érdekelhetik.
 
Most a kutatók sikert értek el – számos technológiai kihívás áll előttük, hiszen igen nehéz ilyen apró méretben robotikus rendszert kiépíteni. Az pedig még komolyabb próbatétel, hogy a rovarok biológiai idegszövetét összekapcsolják elektromos hardverrel, mozgásuk irányítása céljából.
 
Az élő csótányokra helyezett apró szerkezettel irányítani lehet a rovarok mozgását
Az élő csótányokra helyezett apró szerkezettel irányítani lehet a rovarok mozgását
 
A neuro-szabályozó mikrotápegység most elkészült a Connecticut-i egyetemen: egy mini elektronikus „hátizsák” része, melyet rá lehet rakni a rovarokra, az abban levő antenna pedig kapcsolódik a rendszerhez. Segítségével meg tudják győzni a rovart, hogy azt higgye, valamilyen akadályt észlelt, ezért a másik irányba indul. Ha a jobb antenna küld jelet neki, balra megy, ha pedig a bal, akkor jobbra veszi az irányt.
 
Bár hasonló szabályozási rendszer létezik már, a Connecticut-i Egyetem sikere a szint egyedisége, amelyen képesek stimulálni a rovarok antennáit, egy ún. négycsatornás mikrocirkulációval. A rendszer valós időben jelzi vissza a rovarok stimulációra adott, idegi-izom válaszát.
 
Ez a szint lehetővé teszi, hogy könnyen monitorozzák és kontrollálják a mozgást, mely hosszú távon előnyös egy mikro-robot rovar közösséget illetően is.
 
A rovarok ideálisak apró robotok megalkotásához, melyeknek hihetetlenül sok hasznos alkalmazásuk lehet, a kereséstől a mentésen át a védelmi funkciókig” – mondta el Abhishek Dutta, a villamos- és számítástechnikai tanszék professzor asszisztense.
 
Evan Faulkner kutató hozzátette: hisznek abban, hogy az általuk kifejlesztett mikrokör jóval kifinomultabb és megbízhatóbb vezérlési rendszert biztosít, amely egy lépéssel közelebb visz a technológia valós bevetéséhez.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.