2020. 01. 30. - 09:50

Élő robotok készülnek békasejtekkel

Élő robotok készülnek békasejtekkel

Igazi különlegesség kerül ki hamarosan a kutatók kezéből. Sejtekből összeállított apró xenobotokat terveztek, melyek ígéretes segítségnek tűnnek a szállítás és a mérgező anyagok eltakarítása terén.

Noha a könyvek fából készülnek, attól még nem fák - az elhalt sejtek újbóli felhasználásra kerültek.
 
Ezt az elvet követték azok a kutatók, akik élő, békaembriókból kinyert sejteket használtak fel újra, s teljesen új életformákat hoztak létre belőlük a Vermonti Egyetemen.
 
A milliméternyi szélességű xenobotok képesek a cél irányában mozogni, s akár terhet is magukkal cipelhetnek – ilyen például a gyógyszeres doboz, amelyet speciális helyre kell vinni a páciensnek. A xenobotok egyedisége abban is rejlik, hogy meg tudják gyógyítani magukat egy vágás elszenvedését követően.
 
Békasejtek segítségével készítettek xenobotokat a kutatók
Békasejtek segítségével készítettek xenobotokat a kutatók
 
„Újszerű élő gépekről van szó – mondta el Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem számítógépes tudósa és robotika-szakértője. – Nem hagyományos robotok és nem is különleges állatfajok. Leginkább élő, programozható organizmusok.”
 
Az újszerű lényeket szuperszámítógépen tervezték az egyetemen, összeállításukat és tesztelésüket azonban a Tufts Egyetem végezte.
 
„Ezeknek az élő robotoknak számos hasznos felhasználási területük lehet. Ilyen a veszélyes vegyületek vagy radioaktív szennyeződések keresése, mikroműanyagok begyűjtése az óceánokból, de akár arra is alkalmazhatók lehetnének, hogy az emberi artériákból lekaparják a plakkot” – fejtette ki Michael Levin, a Tufts Egyetem Regeneratív és Fejlődési Biológiai Központjának irányítója.
 
A különleges élő robotok megalkotásáról a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap számolt be.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.