2022. 05. 27. - 08:54

Előre jelzi a mesterséges intelligencia a rákos daganatok kiújulását

Előre jelzi a mesterséges intelligencia a rákos daganatok kiújulását
2022 elején a brit kormány elindította a War of Cancer, azaz "háború a rák ellen" programot, melynek célja olyan új kezelések kifejlesztése az efféle betegségek ellen, amelyek javíthatják a gyógyulási esélyeket. Ennek részeként egy mesterséges intelligencia alapú eszközt is bevetnek, ami előre tudja jelezni a betegeknél, hogy fennáll-e a daganat újranövekedésének kockázata.

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában már minden második embernél fennáll annak a veszélye, hogy rákos lesz élete során. Ez laikus nyelven azt jelenti, hogy a ma született emberek fele rákos lesz. Mivel a potenciális betegek hulláma már a horizonton van, minden eddiginél fontosabb, hogy a rák kezelésére új technológiákat fejlesszenek ki.

Mielőtt azonban a rákot kezelni tudnák a szakemberek, a legfontosabb, hogy diagnosztizálni kell azt. Minél hamarabb ismerik fel ugyanis a rák jelenlétét, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Április elején orvosok és tudósok áttörést jelentettek be egy olyan mesterséges intelligencia eszköz kifejlesztésével, amely képes megjósolni, hogy a rák milyen valószínűséggel nő vissza. A klinikai onkológusok által "izgalmasnak" nevezett technológia a feltételezések szerint forradalmasíthatja a betegek felügyeletét és az állapotuk utánkövetését.

A rákos betegségek kiújulását előzheti meg a mesterséges intelligencia
A rákos betegségek kiújulását előzheti meg a mesterséges intelligencia

Az eredmények a Royal Marsden NHS Foundation Trust, az Imperial College London és a londoni Institute of Cancer Research által végzett, világelső tanulmányt követően születtek meg. Dr. Richard Lee, az NHS orvosa így nyilatkozott az eredményekről: "Ez fontos előrelépés abban, hogy a mesterséges intelligencia segítségével megérthessük, mely betegeknél a legnagyobb a rák kiújulásának kockázata, és ha ezt hamarabb felismerjük, az újbóli kezelés hatékonyabb lehet".

Dr. Lee elmondta továbbá: "Ezen túlmenően a technológia a betegeknek is segíteni fog azáltal, hogy csökkenti a szükséges vizsgálatok számát, ezzel együtt pedig a sugárterhelést és a kórházi látogatásokat egyaránt, miközben hatékonyabbá teszi az NHS értékes erőforrásainak felhasználását".

Az OCTAPUS-AI vizsgálat vezetője a visszaesést "a szorongás egyik fő forrásának" nevezte, hozzátéve, hogy reményeik szerint "a határokat feszegetve javíthatják a rákbetegek ellátását, segíthetnek nekik tovább élni, és csökkenthetik a betegség életükre gyakorolt hatását".

A mesterséges intelligencia technológiája a daganatok visszanövekedésének előrejelzése mellett segíthet abban is, hogy a betegeknél korábban felismerjék az új rákos megbetegedéseket, így azok hamarabb kezelhetővé válnak.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.