2020. 02. 02. - 08:30

Első önjáró autóját mutatta be a GM Cruise

Első önjáró autóját mutatta be a GM Cruise

Egyre több vállalat rukkol elő mesterséges intelligenciával működő önjáró autóval. Első ilyen járművét mutatta be a napokban a General Motors Cruise nevű startupja.

Bemutatta első önállóan közlekedő autóját a Cruise, mely a General Motors-hoz tartozó startup. Az elektromos meghajtású Cruise Origin-t a Honda fejlesztette ki, melynek szintén van érdekeltsége a társaságban.
 
A jármű, amely sem kormánnyal, sem pedálokkal nem rendelkezik, a tavalyi év óta várt a bemutatásra. A Cruise-t megosztott tulajdonban tervezték, mottója: „Ez nem egy termék, amelyet megveszünk, hanem egy tapasztalat, amit megosztunk”.
 
Dan Ammann vezérigazgató célja, hogy az egyéni tulajdon helyett megosztott modellben gondolkodjanak, s ezzel segítsenek csökkenteni a szennyező anyag-kibocsátásokat, a baleseteket és a torlódásokat.
 
Lehullt a lepel az új GM Cruise önjáró autóról
Lehullt a lepel az új GM Cruise önjáró autóról
 
A vezető a San Francisco-i bemutatón elmondta: a jármű teljesen önálló és elektromos, s megosztva készült.
 
Arról azonban nem beszélt, hogy valaha gyártásba kerül-e, vagy hány vállalat tervezi készíteni. Engedélyt egyelőre nem kapott arra, hogy az utakon is bevezessék, s alapos vizsgálatot igényel, mielőtt az utakra engedik. „Még távol vagyunk attól, hogy elmondhassuk, a munka el van végezve” – jelentette ki Ammann.
 
A General Motors 2019-ben egy kereskedelmi, önjáró járműszolgáltatás elindítását tűzte ki célul San Franciscóban – ám halasztotta a tervet, mondván, hogy a kocsiknak további tesztelésre van szükségük.
 
A Cruise Origin a hírek szerint váratlan technikai kihívásokkal szembesült, nehézségekbe ütközött azzal kapcsolatban, hogy a kocsi azonosítani tudja-e a mozgó tárgyakat.
 
Minden egyéb autógyártó, amely önjárókat készít, a legmodernebb mesterséges intelligencia-vívmányokat alkalmazza, bár ezeket biztonsági okok és rendeletek hátráltatják. Az autonóm járművekkel történt sajnálatos balesetek – köztük halálosak – komolyabb kormányzati beavatkozást eredményezett, s mindenképp további fejlesztéseket igényel.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.