2018. 08. 29. - 09:00

Elviselhetőbbé tenné a rák kezelését az MI

Elviselhetőbbé tenné a rák kezelését az MI
A neves Massachussettes-i intézet kutatói arra törekszenek, hogy a mesterséges intelligencia segítsen elviselhetőbbé tenni a daganatok kezelését, ugyanakkor hatékonysága is megmaradjon.

 

Nemes célért küzd a MIT, azaz a Massachusetts Institute of Technology médialaboratóriuma. A kutatók szeretnék elérni, hogy a mesterséges intelligencia elviselhetőbbé tegye a rákkezelést a betegek számára, miközben nem gyengít annak hatásán.
 
A mesterséges intelligencia (MI) a páciens korábbi betegadataiból megtanulja megállapítani, mekkora és milyen gyakorisággal alkalmazott gyógyszerdózis érte el a megfelelő eredményt a tumor csökkentése érdekében.
 
Bizonyos esetekben az adagok havi beadását felére csökkentették, miközben ugyanazt a célt érték el. Egy, 50 beteggel végzett kísérlet alapján a kezeléseket negyedére mérsékelték, valamint a korábbi adagok felét kapták a páciensek.
 
Kisebb adagokkal, de hatékonyan kezelnék mesterséges intelligencia segítségével a rákbetegeket
Kisebb adagokkal, de hatékonyan kezelnék mesterséges intelligencia segítségével a rákbetegeket
 
Pratik Shah, MIT Media Lab vezető kutatója elmondta: „Megtartottuk a célt, amelynek lényege, hogy segítsünk a betegnek csökkenteni a tumor méretét, ám ezzel egyidőben azt is szeretnénk elérni, hogy élete minőségi legyen – vagyis ne vezessen megterhelő betegséghez, ártalmas mellékhatásokhoz.”
 
Egyes rák gyógyszerek mellékhatásai ugyanis olykor többet ártanak, mint használnak a beteg életminőségét tekintve. A mesterséges intelligencia kezelési stratégiával lehetővé válik a lehető legkevésbé mérgező dózisok használata.
 
A jelenlegi modell a a glioblasztóma kezelésére összpontosított, mely a legagresszívebb agytumor, de a rák ezen fajtája a gerincvelőben is kialakulhat. Idősebbeknél sokkal gyakoribb, de bármely korban előfordulhat.
 
A betegségben szenvedők várható élettartama legfeljebb 5 év. Az orvosok általában a legnagyobb dózist adják a pácienseknek, hogy a tumor csökkenjen, ám a mellékhatások sajnos nagymértékben hatnak a beteg mindennapjaira.
 
A MIT laboratóriumának sajtóközleménye szerint a kutatók modelljének megvan az a tulajdonsága, hogy nemcsak maximalizálja a daganatcsökkenést, de tökéletes egyensúlyt teremt a tumor mérsékelése és a mellékhatások megelőzése között is. A modellnél a megerősített tanulást alkalmazták, a mesterséges intelligencia optimalizált minden tevékenységet.
 
Először meghatározta, be kell-e adni az adagot vagy jobb visszatartani. Ha a beadás mellett döntött, meg tudta ítélni, hogy a teljes adagra van szükség vagy csak egy kisebbre. A második klinikai modellben minden egyes lépés hatását ellenőrizték a tumoron.
 
Annak érdekében, hogy megelőzzék a csak gyakori és maximális adagok beadását, a kutatók mesterséges intelligencia rendszere büntetést kapott, valahányszor túl nagy adagot javasolt, vagy éppen túl gyakran.
 
Végül az eredményei majdnem ugyanolyanok lettek, mintha emberek állították volna össze a kezelést. Az ún. büntetésekkel a dózisok gyakoriságát jelentősen csökkenteni tudták.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.