2021. 04. 22. - 09:40

Emberé legyen a végső döntés - a mesterséges intelligencia szabályozására törekszik az EU

Emberé legyen a végső döntés - a mesterséges intelligencia szabályozására törekszik az EU

A napokban nyilvánosságra hozza első szabályozási tervét az Európai Bizottság, mellyel a mesterséges intelligencia használatát reguláznák meg. A szakemberek szerint a cél az, hogy végül a döntést mindig ember, és ne gép hozza meg.

A mesterséges intelligencia immár napi szinten jelen van az életünkben, s Brüsszel hosszabb ideje foglalkozik azzal, hogy az alkalmazását szabályozza. Az Európai Parlament kikötötte, olyan szabályok kellenek, amelyek garantálják, hogy ne gép, hanem mindig ember hozza meg a végső döntést – tudatta az euronews.com. 
 
Jó példa erre a HumanITcare orvosi platform: minden betegnél van egy okos eszköz, melyekkel az egészségükre vonatkozó adatokat gyűjtik, így azok elemezhetők, de döntést csak orvos hozhat, ezt nem bízzák a gépekre – emelte ki Núria Pastor, a HumanITcare vezetője. Olvasd el: Betegségmegelőzés - MI segíthet korrigálni a sejten belüli hibákat
 
A mesterséges intelligencia megfelelő szabályozással nagy hasznunkra lehet
A mesterséges intelligencia megfelelő szabályozással nagy hasznunkra lehet
 
A mesterséges intelligencia állandóan képezi magát a gépi tanulással és valóban mélyebben ismeri a folyamatokat – amennyiben az adatbázisba belép valaki, az adatokat hamar kiértékeli és dönteni is képes, ám ezt nem bízzák rá – írta meg az euronews.com. 
 
Bár rengeteg előnye van, a technológia nagy kockázatokkal is jár – elég csak arra gondolni, hogy Kínában az embereket megfigyelik vele. 
 
Ibán Garcia del Blanco EP-képviselő szerint a mesterséges intelligenciát célszerű az emberek fejlődéséhez kötni, s a hasznát szétosztani közöttük. Az alapvető jogok tiszteletben tartása is kiemelendő cél. Olvasd el: 6G technológiákat finanszíroz Németország
 
Amerikában azonban úgy vélik, a túlzott szabályozás akadályt gördít a fejlesztések elé. A megfelelő megoldás tehát valahol a kettő között van.
 
John Tasioulas, az oxfordi egyetem professzora megjegyezte, hogy a szabályozás eltúlzása valóban gátolhatja a gazdasági növekedést, ám nem árt észben tartani, hogy ez csak az egyik cél. A jogokat tiszteletben kell tartani, akkor is, ha az gyakran visszatartja a növekedést.
 
Az Európai Bizottság reményei szerint példaértékű szabályozás születik a mesterséges intelligencia használata terén.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.