2022. 05. 13. - 08:36

Engedélyt kapott az első autonóm röntgenelemző mesterséges intelligencia

Engedélyt kapott az első autonóm röntgenelemző mesterséges intelligencia
A mellkasi röntgenfelvételeket radiológus felügyelete nélkül is képes leolvasni az a mesterséges intelligencia eszköz, amely március végén megkapta a hatósági engedélyt az Európai Unióban. A fejlesztés mögött az Oxipit nevű vállalat áll, akik kiemelték, hogy ez az első teljesen autonóm orvosi képalkotó mesterséges intelligencia a világon.

A ChestLink nevű eszköz beolvassa a mellkas röntgenfelvételeit, és automatikusan betegjelentést küld azokról, amelyeket teljesen egészségesnek, rendellenességektől mentesnek lát. Ellenben minden olyan képet, amelyen potenciális problémát fedez fel, egy radiológusnak továbbítja felülvizsgálatra.

Az alapellátásban a legtöbb röntgenfelvételen nincs semmi probléma, így az ilyen felvételek folyamatának automatizálása csökkentheti a radiológusok munkaterhelését - áll az Oxipit sajtóközleményében.

A technológia már rendelkezik CE-jelöléssel az EU-ban, ami azt jelzi, hogy az eszköz megfelel a biztonsági előírásoknak. A tanúsítás hasonló az Egyesült Államokban lévő Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyéhez, de a mérőszámok kissé eltérőek: a CE-jelölést kevésbé nehéz megszerezni, gyorsabb, és nem igényel annyi értékelést, mint az FDA engedélye. De Mantas Miksys, az Oxipit szóvivője elmondta: a vállalat tervezi, hogy az FDA-nál is benyújtja a kérelmet.

Hatékonyabbá teheti a röntgenfelvételek elemzését a mesterséges intelligencia
Hatékonyabbá teheti a röntgenfelvételek elemzését a mesterséges intelligencia

Az FDA már korábban is hozzájárult az autonóm mesterséges intelligenciával működő eszközökhöz, kezdve 2018-ban egy olyannal, amely képes felismerni a cukorbetegséggel kapcsolatos szemproblémákat.

Az autonóm radiológiai eszközök azonban ellentmondásosabbak, néhány szakmai szervezet fel is szólalt már az ötlet ellen: az American College of Radiology és az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság 2020-ban közös levelet tett közzé az FDA-nak az orvosi képalkotásban alkalmazott mesterséges intelligenciával foglalkozó workshopja után, amelyben azt írták, hogy az autonóm MI még nem áll készen a klinikai alkalmazásra. Szerintük az MI-programok eddig túlságosan következetlenek voltak, és gyakran nem teljesítettek olyan jól a betegcsoportokon, amelyek nem az eredeti környezetükben készültek.

Az Oxipit viszont a közleményében azt állította, hogy a ChestLinkkel több helyszínen végeztek kísérleti programokat, melyek során nulla "klinikailag releváns" hibát vétett. Ha új környezetben vezetik be, a vállalat szerint először a meglévő képalkotó programokat kell auditálni, ezután pedig az eszközt egy ideig felügyelet mellett kell használni, mielőtt önállóan működni kezdene.

Az Oxipit úgy kalkulált, hogy 2023-ra az első egészségügyi szervezetek már használatba vehetik az autonóm eszközt.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.