2021. 12. 09. - 08:01

Erdőtüzek megfékezésében segíthet a mesterséges intelligencia

Erdőtüzek megfékezésében segíthet a mesterséges intelligencia
Az amerikai PG&E vállalat füstfigyelő kamerákat és mesterséges intelligencia technológiát tesztel a jelentős erdőtűzveszélynek kitett területeken, ami a jövőben gyorsabb beavatkozást és hatékonyabb veszélyelhárítást tesz majd lehetővé.

A Pacific Gas & Electric Company San Franciscóban egy új programot tesztel, amely a mesterséges intelligencia technológiáját igyekszik felhasználni az erdőtüzek korai észlelésére.

A programot a közműszolgáltató közleménye szerint a Bay Area legveszélyeztetettebb tűzveszélyes zónáiban és a PG&E szolgáltatási területén vezették be. A kísérleti program a mesterséges intelligencia technológiát nagyfelbontású kamerákkal párosítja, amelyek a füst jeleit hivatottak észlelni.

A PG&E közölte, hogy a közelmúltban 138 HD-kamerát telepítettek, amelyek közül kettő San Franciscóban található. A kamerák közül körülbelül 120-at a kilenc megyéből álló Bay Area-ban telepítettek, ezek fele pedig az északi öbölben található.

"Az új kamerákat akkor helyeztük üzembe, amikor Kaliforniában a rendkívüli szárazság miatt egy hosszabb erdőtűzszezon volt" - mondta Sumeet Singh, a PG&E kockázati igazgatója egy nyilatkozatban, aki a fejlesztéssel kapcsolatban hozzátette: "minden egyes adat és információ, amely hozzánk érkezik, potenciálisan életmentő lehet".


A mesterséges intelligencia az erdőtüzek ellen is hatékony lehet

A kamerák 360 fokos látószöget nyújtanak, és úgy vannak kialakítva, hogy észrevegyék a füst esetleges jeleit, majd riasszák a PG&E elemzőit. "Ők meghatározzák a tűz helyét, és azt, hogy a tűz erdőtűz, autótűz vagy szeméttűz-e" - emelte ki Eric Sutphin, a PG&E Wildfire Safety Operations Center felügyelője.

A technológia nagy előnye, hogy kiszűri a ködöt, a port és más olyan jelenségeket, amelyek füsthöz hasonlíthatnak. Egy mesterséges intelligenciával felszerelt kamera Placer megyében például egy perccel azelőtt észlelte a füstöt a későbbi River-tűzből, hogy a tűzoltókat a területre küldték volna augusztus 4-én.

Korábban a Tubbs-tűz pusztított Napa és Sonoma megyében, amelyek 36.800 hektárt perzseltek fel, 5.600 épületet pusztítottak el és 22 ember halálát okozták. Az ilyen fejlett megoldások tehát jó esetben életeket menthetnek.

A közműszolgáltató 2018 óta összesen 487 kamerát telepített a szolgáltatási területének megfigyelésére. A PG&E közölte, hogy 2022 végéig összesen 600 füstérzékelő kamera telepítését tervezi.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.