2022. 03. 21. - 22:43

Érkezik a robotok következő generációja

Érkezik a robotok következő generációja

A fizikusok új módszert fedeztek fel: a robotokat olyan anyagokba öltöztetik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy céltudatosabb módon mozogjanak és működjenek.

Az Egyesült Királyság Bath Egyeteme által vezetett kutatás résztvevői úgy vélik, hogy az “aktív anyag” áttörő modellezése fordulópontot jelenthet a robotok tervezésében. A koncepció továbbfejlesztésével lehetségessé válik, hogy egy puha, szilárd anyag alakját, mozgását és viselkedését nem a természetes rugalmassága, hanem a felületén végzett, ember által kontrollált tevékenység alapján határozzák meg.
 
Remélhetőleg az aktív anyag olyan gépek új generációjához vezet, melyek használata egyre elterjedtebb lesz a jövőben. Tehát ahelyett, hogy egy központi vezérlő irányítaná őket (ahogyan a mai robotkarokat a gyárakban vezérlik), ezek az új gépek sok egyedi aktív egységből készülnének, amelyek együttműködnek a gép mozgásának és működésének meghatározásában. Ez hasonló a saját biológiai szöveteink működéséhez, ezen mechanizmus alapján működnek például az emberi test szívizom rostjai is.
 
A felület létrehozásához mindig bizonyos mennyiségű energiára van szükség. Dr. Jack Binysh, a tanulmány első szerzője elmondta: “A tanulmánynak számos hasznos következménye van és lesz is a jövőben.”
 
G.B.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.