2022. 03. 09. - 18:54

Érzelemkifejezésre tanítanak egy robotot Leicesterben

Érzelemkifejezésre tanítanak egy robotot Leicesterben

A Leicester mesterséges intelligencia (MI) csapata önkénteseket keres egy robot emberekkel való interakciójának fejlesztésére.

A De Montfort Egyetem (DMU) csapata Leicesterben létrehozta azt a mesterséges intelligencia programot, mely által egy robot képes megítélni személője hangulatát. A PLEA névre hallgató robotra kamerákat és mikrofonokat szereltek fel, hogy a robot megfigyelhesse a közvetlen környezetét és egy kivetített arcon keresztül reagálni is tud azonnal.
 
A csapat olyan embereket keres, akik interakcióba lépnek a robottal, hogy az finomabb arckifejezéseket tanulhasson. Tracy Harwood, a DMU digitális kultúra professzora szerint a robot folyamatosan tanul az emberekkel való interakcióból.
 
„Szeretnénk látni, hogy PLEA képes-e a kommunikációra a nonverbális módszerek segítségével”- hangsúlyozta a professzor. A program még a maszkot viselő emberek számára is ad visszacsatolást: a robot felismeri, ha valaki a homlokát ráncolja vagy mosolyog, ezen felül képes lemásolni a másik felet.
 
A gyakorlati alkalmazások során, az önkéntesek kezdetleges feladata, hogy segítsék a robotot a kommunikációban, illetve abban, hogy az emberek valódi társaságként tekintsenek rá.
 
G.B.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.