2019. 02. 21. - 09:35

Ez a robot már GPS nélkül is tud mozogni

Ez a robot már GPS nélkül is tud mozogni

A sivatagi hangyák igen magányos navigátorok. Ezek az rovarok inspirálták a kutatókat az AntBot megtervezésekor, mely az első, GPS nélkül tájékozódó sétáló, mesterségesen intelligens robot.

A magányosan navigáló sivatagi hangyák adták az ötletet a kutatóknak az ún. AntBot elkészítésére – ez az első olyan, mesterséges intelligenciával működő sétáló robot, mely nem használ GPS-t a mozgásához.
 
A környezetét képes véletlenszerűen felfedezni és aztán önállóan hazatérni, GPS vagy térkép alkalmazása nélkül. Ez a kutatói munka új stratégiák felé nyit utat az automatikus járművek és robotok navigációja terén.
 
A polarizált fényre és az ultraibolya sugárzásra az emberi szem nem érzékeny – nem így a hangyák, ők ugyanis arra használják a fényeket, hogy meghatározzák saját helyüket egy adott környezetben.
 
Az Antbot mesterségesen intelligens robot a sivatagi hangyák mintájára készült
Az Antbot mesterségesen intelligens robot a sivatagi hangyák mintájára készült
 
Különösen a Cataglyphis sivatagi hangyákra jellemző, hogy több száz méteren át igénybe veszik a fényt az élelem megtalálása érdekében, majd egyenes vonalban visszafordulnak és hazatérnek, anélkül, hogy elvesznének.
 
Rendkívüli navigációs tehetségük két információra támaszkodik: a tájékozódáshoz a távolságot és az irányvonalat vagy vájatot is használják.
 
Az „égi iránytű” segít nekik a haladási irány meghatározásában, az égbolt polarizált fényének felhasználásával – a távolságot egyszerűen a lépések számlálásával mérik, valamint mozgási sebességük felmérésével, összefüggésben azzal, ahogy a nap sugarait a szemükkel követik.
 
A távolság és az irányvonal a két alapvető információ, melyeket kombinálva könnyedén visszatalálnak a fészekbe.
 
Az AntBot elnevezésű, merőben új robotot a CNRS és az Aix-Marseille Egyetem (AMU) kutatói készítették, a sivatagi hangyák kivételes navigációs kapacitásainak lemásolásával.
 
A robot fel van szerelve optikai iránytűvel, melyet az irányvonal meghatározására használ a polarizált fény segítségével, de rendelkezik optikai mozgásérzékelővel is, mely a nap felé van irányítva – ezzel mérhető a megtett távolság.
 
Ezen információkkal felruházva a robot képessé vált arra, hogy a sivatagi hangyákhoz hasonlóan felfedezze környezetét és visszatérjen kiindulási pontjához – legfeljebb 1 cm-t tévedett és 14 métert tett meg.
 
Mindemellett csupán 2,3 kilogramm és 6 lábnyi megnövelhető mobilitással bír, ami lehetővé teszi számára, hogy komplex környezetben mozoghasson – olyan helyeken, ahol a drónok és kerekes robotok mozgása bonyolult lehet.
 
Ilyen a katasztrófa sújtotta terület, a robosztus terep, de a Földön kívüli talajok feltárásában is hasznát lehet majd venni.
 
A tudósok által kifejlesztett optikai iránytű érzékeny az ég polarizált ultraibolya sugárzására. Ezen égi iránytű segítségével az AntBot 0,4 fokos pontossággal méri fel helyzetét világosban vagy felhős időjárás mellett is. Egy igazán eredeti, új robot született meg most.
 
Mint látjuk, a biológiailag inspirált robotika hatalmas innovációs kapacitással rendelkezik.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.