2019. 12. 21. - 09:00

Ez is az év találmánya: robotikus kontakt-lencse

Ez is az év találmánya: robotikus kontakt-lencse

A 2019-es esztendő nagy felfedezései közül nem lehet kihagyni a mesterséges intelligencián alapuló robotikus kontaktlencsét, amely két pislogással élesíti a látást.

Nem újdonság, hogy az egészségügy számos hasznos újítást köszönhet a mesterséges intelligenciának. Olyan helyzetekben is segíthet, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
 
A 2019-es év találmányai közül az egyik legkiemelkedőbb a látásjavítást igénylők számára tervezett robotikus kontaktlencse.
 
Lényege, hogy a felhasználó utasításának megfelelően mozdul el – bár ez úgy hangzik, mintha egy fantasztikus filmről lenne szó, ám a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói csoportja valósággá változtatta azt.
 
A lágy robotika szemmozgásra aktiválódó kontaktlencsét is kifejlesztett
A lágy robotika szemmozgásra aktiválódó kontaktlencsét is kifejlesztett
 
A mélyreható tanulmány, melyet az Advanced Functional Materials szaklapban közöltek, feltárta, hogyan működik a robotika az emberekkel együttműködésben, közvetlen kapcsolatot létrehozva köztük.
 
Az ún. lágy robotika olyan anyagokat és mechanizmusokat használ, melyek igen közel állnak az élő organizmusokhoz. Általában kézi vezérléssel vagy előre megírt programok segítségével működnek.
 
A kontaktlencsék esetében a kutatócsoport elektromos jeleket használt, amelyek természetszerűen az emberi szemgolyó apró mozgásaiból származnak. Ezek másnéven elektrokulográfiai jelek. A vizsgálat ezen jelek erősségét mérte, mialatt a felhasználó apró szemmozgásokat végzett.
 
Az eredmény egy olyan robotikus kontaktlencse, mely közvetlenül reagál a jelre és az egyén szemmozgására.
 
Ez azt jelenti, hogy csupán a szem használatával beélesít a kontaktlencse: csupán kettőt kell pislogni hozzá.
 
A lágy robotika még egyet lépett előre azzal, hogy a tanulmányban kifejlesztett rendszer potenciálisan használható egyebekre is: vizuális protézisekhez, állítható szemüvegekhez és távolról működtetett robotikához a jövőben, a fejlett funkcionális anyagok segítségével.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.