2024. 01. 15. - 10:30

Ezek a munkahelyek vannak veszélyben a mesterséges intelligencia miatt

Ezek a munkahelyek vannak veszélyben a mesterséges intelligencia miatt

Carl Frey mesterséges intelligencia-szakértő munkahelyi zavarokat jósol: az alábbi szerepkörök kerülnek veszélybe a következő 5 évben.

Már egy ideje nem titok, hogy a mesterséges intelligencia és a robottechnológia fejlődésével egyre nagyobb veszély fenyeget bizonyos munkaköröket, hiszen a technológia képes átvenni azokat. Olvasd el: Ilyen hatással vannak a robotok az emberre
 
Carl Frey mesterséges intelligencia-szakértő, az Oxford Internet Intézet professzora azt sugallja, hogy az olyan munkakörökben dolgozók, mint a dokumentumelemzés vagy a telemarketing, igencsak szembesülhetnek azzal a problémával, hogy az MI meg tudja oldani helyettük a feladatokat.
 
Félhetnek a fehérgallérosok?
 
Az emberszerű írásra képes ChatGPT-hez hasonló fejlesztésekkel különösen felmerülnek aggályok a fehérgalléros munkák sebezhetőségével kapcsolatban.
 
Frey professzor azt sugallja, hogy a dokumentumelemzést, telemarketinget és egyéb rutinfeladatokat magukba foglaló munkákat végzők veszélybe kerülhetnek, miközben a vállalatok a technológia segítségével történő költségcsökkentést vizsgálják.
 
Ezek a munkahelyek vannak veszélyben a mesterséges intelligencia miatt
Ezek a munkahelyek vannak veszélyben a mesterséges intelligencia miatt
 
„A következő öt évben megszűnő állások olyan szabadúszókat érintenek, akik általában egy konkrét feladatra összpontosítanak – mondta Frey professzor. - Ez magában foglalja a nem hitelesített dokumentumok fordítását, a telemarketinget, a pénztáros szerepköröket, az ismétlődő feladatokkal járó ügyfélszolgálatot és az alapvető másolás-szerkesztést.”
 
A sofőrök sem lehetnek azonban bizonságban. Az autonóm járművek megjelenése a vezetői állásokat is veszélybe sodorja - az előrejelzések szerint az önvezető járművek inkább felváltják őket, mintsem hogy bővítenék a kínálatot.
 
Melyek a biztonságos munkahelyek?
 
A kreativitást és összetett társadalmi interakciókat igénylő munkák kevésbé automatizálhatók – jegyezte meg ugyanakkor a professzor.
 
Az olyan szakmák, mint az orvos, ápolónő, sportedző és az interperszonális kommunikációs készségekkel rendelkező munkakörök biztonságosabbnak számítanak a mesterséges intelligencia hatásaival szemben.
 
A virtuális kommunikáció terén elért fejlődés ellenére Frey professzor hangsúlyozza a személyes kommunikáció maradandó értékét. Megjegyzi, hogy bár a mesterséges intelligencia bizonyos feladatokat elvégezhet - például szerelmesleveleket is írhat -, a személyes interakció fontossága továbbra is kiemelkedő.
 
A professzor rámutatott, hogy a mesterséges intelligenciából hiányzik a valódi kreativitás, mivel a meglévő adatokat utánozza – az pedig különbözik egy igazi ember kreativitásától. Az olyan területeken, mint a fordítás, automatizálhatók az alapvető feladatok - az ember fordítók azonban nélkülözhetetlenek maradnak a legmagasabb szintű munkához.
 
Bár Frey professzor elismeri a mesterséges intelligencia átalakító erejét, kiemeli, hogy az ilyen változások idővonalainak előrejelzése bonyolult.
 
Az olyan tényezők, mint a jogi megfontolások, a fogyasztói preferenciák és az MI-re adott társadalmi válaszok kulcsszerepet játszanak a jövőbeni foglalkoztatási környezet kialakításában. A professzor következtetése alapján „egy másik világ várhat ránk”.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.