2019. 01. 08. - 09:35

Felgyorsítja az új MI-eszköz a kritikus diagnózisokat

Felgyorsítja az új MI-eszköz a kritikus diagnózisokat

A világ két jelentős informatikai szereplőjének együttműködése nyomán fejlődött ki az a mesterséges intelligencia eszköz, mely képes lecsökkenteni az időt az orvosi képalkotás, a diagnózis és a kezelés megkezdése előtt.

Már a közeljövőben jelentősen gyorsulhat a kritikus diagnózisok megalkotása: az Intel és a GE Health cég között született együttműködés eredménye lehetővé tette az orvosok számára, hogy pár másodpercen belül automatizált diagnosztikai vészjelzéseket adjanak bizonyos egészségi állapotok esetén, attól kezdve, hogy az orvosi képalkotó vizsgálat elkezdődik.
 
Az Intel processzor alapú X-ray (röntgen) rendszereken futó OpenVINO eszközkészlet Intel Distribution használatával segíti elő a betegellátás prioritását és egyszerűsítését.
 
Jelentősen gyorsíthatja a diagnózist és a kezelés megkezdését a mesterséges intelligencia
Jelentősen gyorsíthatja a diagnózist és a kezelés megkezdését a mesterséges intelligencia
 
A rendszer alkalmazásával a röntgen technológusok, illetve kritikus állapotokat kezelő orvoscsapatok és radiológusok azonnal képesek felülvizsgálni az adott helyzetet és ezzel felgyorsíthatják a páciens diagnózisát.
 
David Ryan, az Intel Internet Things Group Health és Life Sciences Sector ágazatának általános menedzsere elmagyarázta, hogy a mesterséges intelligencia-képalkotó modelleket optimalizálták a megfelelő következtetésre, az OpenVINO modelloptimalizáló összetevője segítségével.
 
Az optimalizált modelleket a GE alkalmazásába integrálták, az OpenVINO következtetési API motorokkal. S mivel a röntgenfelvételeket a gép szerzi be, a következtetési motor állítja elő a klinikai diagnózist.
 
Keith Bigelow, a GE Healthcare Edison Portfolio Stratégia vezető alelnöke elmondta, hogy az orvosi képalkotás a legnagyobb és leggyorsabban fejlődő, növekvő adatforrás az egészségügyi ágazatban.
 
Ám még ha az összes egészségügyi adat 90 százalékát teszi is ki, több mint 97 százalék nem mérhető vagy nem felhasználható.
 
Bigelow hozzátette, hogy eddig a tömeges orvosi képalkotási adatok feldolgozása komoly időt vett igénybe, s a hosszabb átfutási idő miatt a páciensek egészsége is csökkenhet – amíg várnak a diagnózisra. Különösen, ha kritikus állapotokról van szó, a gyors elemzés és eszkaláció nélkülözhetetlen a kezelés időben történő megkezdéséhez.
 
Az MI-technológia egyik kulcsfontosságú megvalósítása a potenciálisan életveszélyes egészségügyi esemény korábbi felfedezését jelenti – mely lehet például egy összeomlott tüdő, más néven pneumothorax.
 
A radiológusok mostanra képesek optimalizált prediktív algoritmusokat telepíteni, melyek keresik és észlelik a "pneumothorax" –ot, másodperceken belül, az ellátás helyén – ezzel lehetővé téve a gyors reagálást és a röntgenfelvételt a klinikai diagnózishoz.
 
Mindennek eredménye tehát a jóval hatékonyabb ellátás, mely a döntéshozatalt is gyorsítja, s ez mindenképp magasabb értéket képvisel a páciensek és a szolgáltatók számára.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.