2022. 05. 06. - 08:33

Felismeri a szívbetegségeket a mesterséges intelligencia

Felismeri a szívbetegségeket a mesterséges intelligencia
A londoni Royal Free Hospitalban egy olyan eszközt használatát vezették be, amely mesterséges intelligenciát használ a szívbetegségek másodpercek alatti felismerésére.

Az MRI-szívvizsgálat során a mesterséges intelligencia eszközt a szívbetegségre utaló jelek észlelésére használják, ami mindössze 20 másodpercet vesz igénybe. Összehasonlításképpen, egy orvosnak körülbelül 13 percig tart manuálisan értékelni egy MRI-t.

A technológia a szív szerkezetében és működésében bekövetkező változásokat is 40%-kal nagyobb pontossággal észleli, és több információt nyer ki, mint amire egy ember képes.

A technológiával kapcsolatos kutatást a British Heart Foundation finanszírozta, de részt vett benne a Royal Free London NHS Foundation Trust, a University College London, a St Bartholomew's Hospital Barts Heart Center, a Queen Mary University of London és az amerikai National Institute of Health (NIH) is.

A kutatók előrejelzése szerint az eszköz évente mintegy 3000 klinikai napot szabadít fel, amit ezután a kezelésre várók ellátására tudnak fordítani. Emellett nagyobb biztonságot nyújt majd az MRI-eredmények elemzése során, hogy a klinikusok jobb és gyorsabb döntéseket hozhassanak a betegek ellátásához kötődően.

A szívbetegségek elleni küzdelemben segít a mesterséges intelligencia
A szívbetegségek elleni küzdelemben segít a mesterséges intelligencia

Az eszközt úgy tervezték, hogy a szívbetegség első vizsgálatakor diagnosztizáljon egy új szívbetegséget. Viszont alkalmas arra is, hogy kiszűrje a szívbetegségeket azoknál a betegeknél, akiknek a családjában már előfordult korábban ilyen rendellenesség, sőt, segít az orvosoknak azt is nyomon követni, hogy a szívbetegek hogyan reagálnak a kezelésekre, lehetővé téve a szükséges kiigazításokat.

Dr. Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgató-helyettese szerint ez hatalmas előrelépés az orvosok és a betegek számára, mivel forradalmasítja azt a módot, ahogyan a szív MRI-felvételeit elemzik, így gyorsabban és hatékonyabban tudják megállapítani, van-e az illetőnek valamilyen szívbetegsége.

"A járvány miatt több százezer ember várakozik a létfontosságú szívvizsgálatra, kezelésre és ellátásra. Ezért örömteli, hogy ilyen innovációkat láthatunk, amelyek együttesen segíthetnek a szívdiagnózisok gyorsabb felállításában és a munkaterhelés csökkentésében, hogy a jövőben sokkal hamarabb, a lehető legjobb ellátást nyújthassuk az ország szívbetegeinek" - mondta el a szakember.

Amellett, hogy a Royal Free Hospitalban már használják az eszközt, a University College Hospitalban és a St Bartholomew's Hospitalban is alkalmazzák. A módszert kifejlesztő tudósokból és kardiológusokból álló csapat most azt tervezi, hogy a technológia bevezetését még az idén további 40 helyre kiterjesztik az Egyesült Királyságban és világszerte.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.