2020. 03. 08. - 08:00

Fertőzésveszélyt csökkentene a mesterséges intelligencia a kórházakban

Fertőzésveszélyt csökkentene a mesterséges intelligencia a kórházakban

A mesterséges intelligencia-alapú Diycam rendszert a fertőzések kockázatának csökkentésére fejlesztették ki az egészségügyi intézményekbe. Mit kell tudni róla?

Nem újdonság sajnos, hogy számos beteg éppenséggel a kórházban kap el valamilyen fertőzést.
 
Kutatók szerint azonban az orvosok, nővérek, páciensek és látogatók intelligens ellenőrzésének lehetőségével jobban megérthetővé válnak a fertőzések, s azokat meg is állíthatják.
 
A Diycam mesterséges intelligencia-alapú videó analitikát hozott létre, mely afféle kórházi megfelelési irányítási rendszerként működik. Ez nemcsak az egészségügyi intézményeknek és a kórházaknak segít csökkenteni a fertőzések kockázatát - növeli a működés hatékonyságát és javítja a betegek gondozását is, ráadásul kevesebb költséggel.
 
Mesterséges intelligencia segítene megállítani a kórházi fertőzéseket
Mesterséges intelligencia segítene megállítani a kórházi fertőzéseket
 
Speciális szoftver hiányában az orvosok általában nem kaphatnak megfelelő betekintést arról, hogy a kórházak betartják-e a szükséges szabályokat. Gagan Deep Randhawa, a Diycam társ-alapítója elmondta: mesterséges intelligenciát szerettek volna alkalmazni és ezzel kezelni a klinikailag kiemelkedő jelentőségű problémát, s nem utolsósorban hozzájárulni az indiai egészségügyi szektor, különösen a kórházak imázsának javításához.
 
Olyan technológiákkal, mint a számítógépes látás, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia, a Diycam lehetővé teszi a különféle helyekről gyűjtendő adatok összegyűjtését és segít az orvosi intézmények megfelelőségének ellenőrzésében.
 
A Diycam Kórház Megfelelőségi Rendszerével a kórházak ellenőrizni tudják, hogy az egészségügyi szakemberek viselnek-e maszkot, sapkát, kesztyűt vagy kötényt, ugyanis csupán ezen lépések betartásával csökkenhetne a fertőzések száma a páciensek körében.
 
Számos startup dolgozik orvostudományi projekteken, ám kevés olyan van, amely a kórházak és az orvosi intézmények működésének javítását célozza meg.
 
A Diycam számítógépes látásmegoldásaival a szakemberek figyelemmel kísérhetik az akut betegségben szenvedők biztonságát és a hosszabb távon a megfelelő körülményeket is, így annak esélye is csökken, hogy a beteget vissza kelljen vinni a kórházba.
 
A kamerák és érzékelők ugyanis figyelemmel kísérik a betegek és a személyzet kézfertőtlenítési szabályainak betartását a fertőzések mérséklése érdekében, s természetesen azt is, hogy az eszközöket rendben tartják-e a higiénia szempontjából.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.