2018. 04. 04. - 09:25

Figyelmeztet a moszkítókra a mesterséges intelligencia applikáció

Figyelmeztet a moszkítókra a mesterséges intelligencia applikáció

A kutatók életeket menthetnek meg azzal, hogy új fejlesztésüknek köszönhetően telefonos applikáció segítségével idejében azonosítani lehet majd a maláriát hordozó moszkítók hangját.

Igen hasznos új applikációt terveztek a kutatók. A mesterséges intelligencia lehetővé tette, hogy olyan rendszert fejlesszenek ki, amely időben figyelmeztet a veszélyt jelentő moszkítók közelségére. Az applikáció riaszt, ha a veszélyes fajokat észleli az ember közelében, mégpedig speciális zajuk érzékelésével.
 
A rendszer egy az olcsó mobiltelefonokon is működik - analizálja a környezeti zajokat és azonosítja a moszkítók zümmögését.
 
A moszkítók által hordozott malária sajnos számos halálesetért felelős
A moszkítók által hordozott malária sajnos számos halálesetért felelős
 
Tehát immár „jelentheti”, ha a közelben vannak a veszélyes rovarok, ám a következő lépésben a kutatók arra is törekszenek, hogy az applikáció pontos faj-meghatározásra is képes legyen a hangzás alapján, így könnyen megkülönbözteti egymástól a malária betegséget hordozó és a veszélytelen típusokat.
 
„Reményeink szerint ez az alkalmazás életeket menthet meg – fejtette ki Yunpeng Li, a projekt vezetője, aki az Oxford Egyetemen a gépi tanuláson dolgozik. – Ha képesek vagyunk azonosítani a fajokat, meg tudjuk mondani az embereknek, vannak-e veszélyt jelentő moszkítók a környéken, s kell-e óvintézkedéseket tenniük.”
 
A világon több mint 3 ezer moszkító faj él, ám közülük csak nagyjából 50 terjeszti a malária parazitát veszélyes mértékben – az ún. Anopheles nemzetséghez tartozók.
2010 óta meredeken csökkent a maláriás esetek száma, de sajnos az utóbbi időben ismét több a fertőzés – ahogy mérséklődött az óvintézkedésekbe való befektetés, az esetek száma nőtt. 2016-ban világszerte 445 ezer ember veszítette életét a malária miatt, több mint 90 százalékuk a szub-szaharai Afrikában.
 
A mesterséges intelligencia által vezérelt telefon alkalmazás képes lesz azonosítani a moszkítókat
A mesterséges intelligencia által vezérelt telefon alkalmazás képes lesz azonosítani a moszkítókat
 
A figyelmeztető rendszer elkészítéséhez a kutatók laboratóriumban elemezték a moszkítókat, s begyűjtötték az általuk kiadott zajokat is, melyekről a kenyai hadsereg kutatóegysége gondoskodott, valamint a thaiföldi erdőkben tevékenykedő tudósok.
 
A kutatók ezután az audiojeleket frekvencia-jellemzőkké konvertálták, s megtanították az algoritmust, hogy felismerje a repülő moszkítók által létrehozott hangot.
 
Az előzetes tesztek alapján a rendszer az olcsó telefonokon is képes volt detektálni a rovarokat kb. 10 cm távolságból, a háttérzajtól függően. A további fejlesztéseknek köszönhetően azonban nemcsak a fajokat határozza majd meg a tervek szerint, hanem jóval korábban jelzi a közeledtüket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.