2018. 09. 05. - 09:50

Guinness rekordra jelölték a legkisebb orvosi robotot

Guinness rekordra jelölték a legkisebb orvosi robotot

Megdöbbentően kicsi nanorobotot hoztak létre a kutatók. A mesterséges intelligenciával működő eszközt a rák kezelésben szeretnék használni gyógyszeradagolásra.

Olyan apró, hogy szemmel nem is látható – nanorobotot alkotott Soutik Betal doktori kutatása során, a San Antonio-i Texasi Egyetem (UTSA) Elektrotechnikai és Számítástechnikai Tanszékén, Ruyan Guo és Amar S. Bhalla professzorok vezetése alatt. A mesterségesen intelligens robot a közeljövőben óriási egészségügyi előrelépést érhet el.
 
Ruyan Guo elmondta: dióhéjban olyan nanokompozit részecskéket fejlesztettek ki, melyeket elektromágneses mező segítségével távvezérelni lehet. Úgy működnek, mint a nagyon apró robotok, melyek kölcsönhatásba lépnek a biológiai sejtekkel.
 
A sebészek közvetlenül a rákos sejthez juttathatják a gyógyszert a nanorobot segítségével
A sebészek közvetlenül a rákos sejthez juttathatják a gyógyszert a nanorobot segítségével
 
A nanokompozitokat két különböző típusú többfunkciós oxid anyagból készítették, "mag és héj" konfigurációban. A mag mágneses, megváltoztatja a formáját reagálva a mágneses mezőre. A héj pedig ún. ferroelektromos, elektromos potenciálokká alakítja át a nyomást.
 
A nanokomponensek mágneses-elasztikus-elektromos kapcsolt hatása olyan, mintha karok és lábak lennének, amelyek közel viszik a nanorészecskét a megcélzandó biológiai sejtekhez.
 
A nanorobotok tehát képesek mozgatni a sejteket, összehangolni őket, különböző helyekre tolni azokat, vagyis potenciálisan meg tudják oldani, hogy egy sejthez eljuttassanak egy gyógyszert.
 
Az orvosi robot kísérleti bemutatóját már 2016-ban megtartotta Betal, azóta azonban további fejlesztésen ment át a mű – a „mag-héj” strukturált anyagot nemzetközi kutatások és brazil együttműködő kutatók is segítették, a csapat felfedezte, majd Betal be is mutatta, hogy a nanokompozitok képesek áthatoló mozgásra.
 
2018 elején a felfedezés a Nature - Scientific Reports szaklapban jelent meg, s a cikk közlését Guinness World Records jelölés követte.
 
A nanorobotok képességei igen nagy bizakodásra adnak okot az orvoslásban, hiszen pontosan meg lehet célozni segítségükkel a rákos sejteket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.