2018. 05. 01. - 09:00

Gyerekekkel is tanul az aranyos mini robot

Gyerekekkel is tanul az aranyos mini robot

A mesterséges intelligencia manapság igen nehezen kiküszöbölhető dolog, ám ha már van, érdemes hasznos dolgokra fordítani. A Musio nevű mini robot például otthon segíthet számos dologban.

Napjainkban nehéz figyelmen kívül hagyni a mesterséges intelligencia (artificial intelligence – AI) jelenlétét. Számos különféle formában jelenik meg mindennapjainkban: a technológia „becsomagolva” már ott van az okostelefonokban, hogy a világ minden táját összeköthesse.
 
Nem kevés igazán barátságos oldala is van ennek a dolognak. Vegyük példaként a Musio nevű, otthoni személyes használatra kitalált robotot. 
 
AKA nevű megalkotója a gépi tanulásra és a természetes nyelvi feldolgozásra összepontosított, rengeteg adatot használva, hogy minél hatékonyabban alkalmazhassa a robot a kommunikációs eszközöket – beszédet, arcmimikát és gesztusokat.
 
Mesterséges intelligencia: a Musio akár gyerekeknek segítő oktató eszközzé is átalakul
Mesterséges intelligencia: a Musio akár gyerekeknek segítő oktató eszközzé is átalakul
 
A Musio internetkapcsolatot használ, hogy segítsen interakciókban, alapvető feladatokban, de akár újra is fogalmazza saját magát, hogy a gyerekeknek segítsen tanulni oktatási eszközként.
 
Hasonló az Apple Siri nevű robotjához, ugyanakkor a Musio a „Sophy” nevű mobilszenzor eszköz segítségével „magába szívja” a körülötte levő környezetet, hogy minden interakcióval tanuljon és okosabb lehessen. A benne levő szoftver az 5.0 „lollipop” androidon alapul, s a fejlesztői készlet használatával teljes mértékben programozható.
 
Mélyebb integrációval központi eszközként működhet minden, egymással kontaktusban levő otthoni okoseszközzel  - vagyis elolthatja a villanyt, kezelheti a termosztátot.
 
A mesterséges intelligencia egyik vívmányaként létrejött robot három különféle modellként érhető el, „egyszerű” „okos” és „géniusz” változatban.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.