2018. 09. 30. - 08:39

Gyíkok segíthetnek a robotok tökéletesítésében?

Gyíkok segíthetnek a robotok tökéletesítésében?

A mesterséges intelligencia vezérelt robotok közeljövőben képesek lehetnek akadályok leküzdésére és egyenetlen terepen történő, tökéletes haladásra, köszönhetően egy kutatásnak, mely a gyíkok mozgását tanulmányozta.

Megvalósulhat az egyik legnagyobb kihívás leküzdése: a robotokkal kapcsolatosan nem kis gondot okoz, hogy azok bármilyen tárgyak között megfelelően haladhassanak és ne jelentsen problémát számukra az egyetlen terep.
 
Most egy, több kutató együttműködésével létrejött kutatásnak köszönhetően ez megvalósulhat.
 
A Queenslandi Egyetem kutatója által közzétett tanulmány arról számol be, hogy lassú mozgású kamera segítségével rögzítették nyolc ausztrál agamid gyíkfajta mozgását – ezek ugyanis két lábon szaladnak.
 
gyik_lab_nagy_vagott
 
Az egyetem biológiai tudományok iskolájának kutatója, Nicholas Wu elmondta: a tanulmány megállapításai az állatok mozgásán alapuló meglévő matematikai modelleket írják felül.
 
„Korábban már megértettük, hogy ezen gyíkok tömegközpontjának hátramaradása a gyors ütemű mozgással kombinálva alakította ki a kétlábú haladást az idő egy bizonyos pontján. Olyan ez, mint amikor egy motoros két keréken hajt” – fogalmazott.
 
Most azonban azt is kiderítették, hogy a gyíkok két lábon gyorsabban szaladnak, mint azt várták – ugyanis a testüket hátrafelé mozdítják, a farkukat pedig megemelik. Vagyis hosszabb ideig is tudnak így haladni, valószínűleg azért, hogy az eléjük kerülő akadályokat leküzdjék.
 
Christofer Clemente vezető szerző, a Sunshine Coast egyeteméről megjegyezte, hogy az eredmények jelentősen befolyásolhatják a bio-inspirált robotok tervezését.
 
„Mulathatunk rajta, miért alakult így ezen fajoknak a futása, de ha jobban megnézzük a dolgot, nyilvánvaló, hogy a természetből vett leckéket a robotikában is használni tudjuk – mondta.
 
A kutatók azt is gyanítják, hogy ennek a gyík-mozgásnak köze lehet az élesebb látáshoz a vészhelyzetekben, mivel megemelik a fejüket, s egyben jól navigálnak a tárgyak között.
 
„A kétlábúság előnyös lenne, ha a robotok specifikus körülmények közé kerülnek, például egy nyílt gyepre, ahol a gyíkok is közlekednek” – jegyezte meg Christofer Clemente.
 
A kutatók azon gondolkodnak, hogy talán a robotoknak szükségük lenne farokra, mert a segítségével jobban navigálhatnának kellemetlenebb, „off-road” terepeken.
 
A kutatás nemcsak a jövőbe néz, hanem a múltba is, hiszen a dinoszauruszok sajátossága volt a kétlábúság –  a szakembereket érdekli, miként alakult így az evolúció és hogyan tudtak áttérni kettőről négy lábra.
 
Ennek tanulmányozása nagymértékben hozzájárulhat a hatékonyabb mesterséges intelligencia-vezérelt robotok kialakításához.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.