2021. 08. 06. - 08:45

Gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az asztma kezelése a mesterséges intelligencia által

Gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az asztma kezelése a mesterséges intelligencia által
Az asztma tüneteinek előrejelzését, ezáltal a súlyosabb szövődmények megelőzését szolgálja az a frissen kifejlesztett eszköz, ami a hatékonyságát a mesterséges intelligenciának köszönheti.

A gyermekkori asztma kezelésére szolgáló mesterséges intelligencia eszköz 7,8 percet takarított meg a gyermekorvosok idejéből, amelyet korábban az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer böngészésével (EHR) töltöttek. Az ehhez kapcsolódó randomizált klinikai kísérletet a Mayo Klinikán végezték el, az eredményeket pedig augusztus 2-án tették közzé.

A vezető szerző, Dr. Young Juhn és munkatársai egy mesterséges intelligenciával felszerelt klinikai döntéstámogató eszközt alkalmaztak. A pontosság és hatékonyság értékelésére 42 gyermekgyógyász háziorvost, valamint 184 asztmás gyermeket vontak be, akiknek az átlagéletkora 8,5 év volt.

Az általuk tesztelt, A-GPS (Asthma-Guidance and Prediction System) nevű eszköz célja, hogy figyelmeztesse az orvosokat az asztmás tünetek súlyosbodására, jóval azelőtt, hogy azok komoly károkat kezdenének okozni a szervezetben.

Mesterséges intelligencia segíthet az asztma leküzdésében
Mesterséges intelligencia segíthet az asztma leküzdésében

Az eszköz úgy működik, hogy gyorsan kinyeri az EHR-ben tárolt releváns klinikai információkat, és azokra támaszkodva pontos előrejelzést szolgáltat. A hatékonyság fokozása mellett az időmegtakarítás is fontos volt a szakemberek számára, amit másodlagos célként kezeltek.

Juhn és munkatársai a résztvevőket nagyjából egyenlően osztották fel a kísérleti (90 beteg) és a kontroll (94 beteg) alcsoportok között. A 184 embert úgy választották ki, hogy maximum kis eltérésekkel rendelkezzenek az életükben jelen levő asztma súlyosbodása folyamatában.

A kísérletből kiderült, hogy az A-GPS-t használó orvosok lényegesen, 67%-kal kevesebb időt töltöttek az EHR-ben lévő klinikai kórlapok és feljegyzések manuális áttekintésével. Ez a feladat egész pontosan 3,5 percet vett igénybe a mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközzel, míg anélkül 11,3 percet. Vagyis 33%-kal több időt (7,8 percet) tudtak a közvetlen betegellátásra fordítani.

Juhn szerint "a kontrollcsoporthoz, vagyis a szokásos ellátást kapó páciensehkez képest a mesterséges intelligencia eszköz több, a betegek igényeit jobban kielégítő, és az asztma kezelésére vonatkozó, megvalósítható útmutatást nyújtott. Úgy véljük, hogy ez az A-GPS egyik legfontosabb előnye az asztmaellátásban" - tette hozzá.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.