2019. 04. 02. - 10:05

Gyorsítja a mesterséges intelligencia a gyógyszerkészítést

Gyorsítja a mesterséges intelligencia a gyógyszerkészítést

Több millió fontos partnerséget kötött egy amerikai biogyógyszerészeti társasággal a Dundee Egyetemhez tartozó cég, mely mesterséges intelligencia alkalmazásával szeretné felgyorsítani a gyógykészítmények felfedezését.

Küszöbön áll a gyógyszerek mesterséges intelligencia (MI) segítségével történő készítése. A skóciai Dundee Egyetemének cége megegyezett egy amerikai biogyógyszerkészítő vállalattal: több millió fontos egyezséget kötöttek új gyógykészítmények előállítására.
 
Ennek keretében az Exscientia három terápiás programon dolgozik majd a Celgene számára, az onkológia és az autoimmunitás területén.
 
Az Exscientia a 25 millió dolláros kezdeti kifizetéssel kezdi meg a gyártást, melyet a Celgene-től kap. Az együttműködésből származó értékesítési díjak szintén megilletik.
 
A gyógyszermennyiség növeléséhez a mesterséges intelligencia alkalmazása szükséges
A gyógyszermennyiség növeléséhez a mesterséges intelligencia alkalmazása szükséges
 
Közös munkájuk célja az, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásával gyorsítsák az új kezelések megjelenését, melyekkel segíthetnek a pácienseknek.
 
Az Exscientia a megállapodás keretében használhatja a Centaur Kémikus MI gyógyszerkészítő platformját, amely nagymértékben csökkentheti a klinikai vizsgálatokhoz szükséges jelöltek felkutatásának idejét.
 
A megállapodás az Exscientia partnerségi listáját kiterjeszti az ún. blue-chip gyógyszerészeti és biotechnológiai cégekre, beleértve a már meglévő együttműködéseket a Roche, a GSK, a Sanofi és az Evotec vállalatokkal.
 
A 2019-es év elején az Exscientia – melynek bázisai vannak Dundee-ben és Oxfordban is – 26 millió dollárt, vagyis 19.7 millió fontot költött kapacitásnövelésre, platformja fejlesztésére, saját gyógyszerterülete növelésére.
 
Andrew Hopkins professzor, a Dundee-i Élettudományi Iskola Gyógyászati ​​és Informatikai Tanszékének elnöke elmondta: manapság a pácienseknek több mint 10 évet kell várniuk egy gyógyszer felfedezésétől addig, hogy a kezelés elérhető legyen.
 
Az autoimmun betegségek és a rákos megbetegedések számának növekedésével a gyógyszeripar termelékenységét jelentősen meg kell növelni – a technológia pedig kulcsszerepet játszik majd ebben” – fogalmazott.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.