2020. 05. 29. - 11:43

Hajók ütközését is képes lehet megakadályozni a mesterséges intelligencia

Hajók ütközését is képes lehet megakadályozni a mesterséges intelligencia
Egy japán kikötőt olyan mesterséges intelligencia alapú megoldással láttak el, amely közel 2 perccel hamarabb tudja jelezni a hajók ütközésének veszélyét, mint amennyire egy ember képes ugyanerre.

A nagy teherhajók évente több tízmilliárd tonnányi árut szállítanak világszerte minden évben, így a globális ellátási láncok nélkülözhetetlen részét képezik. Sokszor az óriási hajókkal történő szállítás nem egyszerű feladat, de a Fujitsu szerint a mesterséges intelligencia egy kritikus területen nagy segítséget nyújthat.

2019 decembere és 2020 márciusa között egy tokiói kikötőben újfajta megoldást alkalmaztak próbajelleggel. A projektben a Fujitsu a japán parti őrséggel együttműködve sikeresen bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia hatékony eszköze ehet a hajók közötti ütközések megelőzésének.

A kikötők biztonságát javíthatja a mesterséges intelligencia
A kikötők biztonságát javíthatja a mesterséges intelligencia


A technológia a Fujitsu úgynevezett Zinrai AI rendszerét használja, ami a hajók közötti, veszélyesen alacsony távolságokat érzékelte, ezáltal kimutatta, melyek a Tokiói-öböl azon területei, melyek magas kockázatot képviselnek az ütközések szempontjából.

Ez a modern megoldás integrálva lett a helyi hajóforgalmi szolgáltatások rendszeréhez. Ezt a kikötőt irányító hatóságok használják, az új eszköz pedig lehetővé tette számukra, hogy hatékonyabban és biztonságosabban irányítsák a hajókat a kikötőben.

A Fujitsu szerint a mesterséges intelligencia alapú technológiával a kikötő üzemeltetői akár 2 perccel hamarabb tudják észlelni a lehetséges ütközéseket, mint a korábbi, kizárólag emberi tényezőt alkalmazó megoldások. Ráadásul a rendszer pontosabb és következetesebb üzemeltetést tesz lehetővé a szakemberek tapasztalatától függetlenül, ezáltal a kikötői biztonságot magasabb szintre lehet emelni.

A kikötők biztonságát javíthatja a mesterséges intelligenciaA tesztidőszak alatt az MI-alapú rendszer közel kétszer annyi figyelmeztetést adott a lehetséges veszély felé közeledő hajók kapitányai számára. Nem is lehet eltúlozni ennek jelentőségét, hiszen a japán kikötői hatóságok szerint évente több mint 280 ütközés történik a tengerben, ami nem csupán az áruszállítás fennakadásához vezet, hanem a személyzet biztonságát és a környezet épségét is veszélyezteti.

A japán kikötői hatóságok a Fujitsu rendszere úgy tűnik, hogy meggyőzte, hiszen a következő időszakban a technológia továbbfejlesztését és szélesebb körű alkalmazását tűzték ki célul.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.