2019. 06. 27. - 10:00

Halálos szívmegállást akadályozhat meg a mesterséges intelligencia

Halálos szívmegállást akadályozhat meg a mesterséges intelligencia

Könnyen segíthet vészhelyzetben a mesterséges intelligenciát használó Alexa hangasszisztens – automatikusan riasztja ugyanis a mentőket.

Az okos hangasszisztensek nemcsak a napi feladatokban jelenthetnek segítő kezet. Az eszközöknek csodás képességeik vannak, melyekkel akár életet is menthetnek.
 
Az olyan digitális asszisztensek, mint például az Amazon Alexája hamarosan képesek lesznek riasztani a mentősöket, amennyiben valakinél szívmegállást „tapasztalnak” .
 
A kutatók kifejlesztették a prototípust, amely észlelni tudja a szabálytalan légzést a szívmegállással küzdő személynél és automatikusan hívja a mentőket. A kutatócsoport a Washingtoni Egyetemen fejlesztette ki a technológiát, melyet beépítenek az okos asszisztens eszközökbe, köztük az Amazon Echo-jába és a Google Home-ba.
 
Szívmegállást is jelezni tud majd a digitális hangasszisztens
Szívmegállást is jelezni tud majd a digitális hangasszisztens
 
Az emberek fele, aki szívmegállást szenved el, zihálni kezd, s ez igen jellegzetes tünet. Az azonnali kardiopulmonális újraélesztés megduplázhatja a túlélési esélyüket.
 
A Digital Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók eszköze az audio klipek 97 százalékában észlelte az ún. agonális légzést, legfeljebb hat méter távolságban.
 
Ez a típusú légzés akkor jelentkezik, amikor a páciens oxigén szintje nagyon alacsony – mondta el Jacob Sunshine, aneszteziológiai ​​asszisztens, az egyetem egészségügyi iskolájának munkatársa. - Egy torokhang, egyedisége miatt pedig kiváló hang-biomarker, vagyis ennek alapján jól lehet azonosítani, ha valakinél szívmegállás jelentkezik.”
 
A kutatók 162 klipet gyűjtöttek össze az agonális légzésről, valódi sürgősségi hívások alapján, melyek a Seattle-i egészségügyi központba futottak be. A 2009 és 2017 között rögzített fájlokból 2,5 másodperces audiószakaszokat készítettek, s összesen 236 klipet hoztak össze.
 
A kutatócsapat három intelligens eszközön rögzítette a felvételeket – az Amazon Alexán, az iPhone 5S-en és a Samsung Galaxy S4-en -, s különböző gépi tanulási technikákat alkalmaztak az adatállomány 7,316 pozitív kliphez emelésére.
 
„Számos embernek van otthon ma már okos hangasszisztense, s ezek az eszközök több figyelemreméltó dologra is képesek” – mondta Shyam Gollakota, az egyetem informatikai és mérnöki iskolájának egyetemi docense.
 
Hozzátette, olyan kontaktmentes rendszerről van szó, mely folyamatosan és passzívan ellenőrzi a hálószobát, így egy agonális légzéses eseményre azonnal felfigyel és értesíti a legközelebbi segítséget – ha nincs válasz, a mentőket hívja.
 
Az eszközt különböző távolságokból tesztelték, olyan hangokat is számításba véve, mint az állatok zaja, a forgalom, a klíma működésének hangja – minden, ami egy otthonban előfordulhat.
 
Mi több, a negatív adatállomány esetében a csapat 83 órányi hangot használt az alvási tanulmányok során, s ez 7305 hangmintát eredményezett. Ezekben a klipekben olyan jellegzetes hangok találhatók, melyeket alvás közben ad ki az ember – horkolás, vagy az alvási apnoé tipikus jelei.
 
Az algoritmus csak 0,14 százalékot azonosította helytelenül a légzés hangok közül agonizálási hangként.
 
Természetesen a kutatók sem szeretnék, ha szükségtelenül figyelmeztetné a sürgősségi szolgálat az ember szeretteit, ezért fontos, hogy csökkentsék a hamis eredmények számát – írta Justin Chan, aki szintén dolgozott a tanulmányon. A rendszert tehát még tökéletesíteni kell.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.