2019. 04. 09. - 10:05

Hamarosan agytumort gyógyíthat a mesterséges intelligencia

Hamarosan agytumort gyógyíthat a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia már napjainkban is sokat segít az egészségügyben. Nemsokára képessé válhat az agydaganat kezelésére – állítják kutatók.

Áldásos dolog, amikor a technológia találkozik az egészségüggyel. A mesterséges intelligencia segítségével már ma is műthető egy ember akár többezer kilométer távolságból, s számos diagnózist, illetve kezelést gyorsíthat fel az MI.
 
Hamarosan arra is képessé válhat, hogy az agytumort hatékonyan gyógyítsa.
 
A glioma a leggyakoribb és leginkább rosszindulatú agydaganat a felnőtteknél. Kutatók egy csoportja Londonban mesterséges intelligencia alapú módszert fejlesztett ki az agytumor elemzésére, mellyel lehetővé válik a tumorok személyre szabott kezelése.
 
Az agytumor kezelésére is alkalmas lehet hamarosan a mesterséges intelligencia
Az agytumor kezelésére is alkalmas lehet hamarosan a mesterséges intelligencia
 
Tanulmányuk szerint, melyet a The Lancet Oncology lapban közöltek, a mesterséges intelligencia gép tanulási módszer, melyet standard mágneses rezonanciás képalkotással (MRI), körültekintően képeztek. Ez a megoldás megbízhatóbb és pontosabb, mint a már bevált radiológiai módszerek a glioma kezelésében.
 
A glioma olyan tumor típus, amely az agyban és a gerincvelőben jelentkezik. „Tanulmányunkkal képesek voltunk demonstrálni a mesterséges neurális hálózatok alkalmazásának lehetőségét a radiológiai diagnosztikában” – mondta el Philipp Kickingereder a németországi Heidelberg Egyetemről.
 
A vizsgálatban a kutatócsapat 500 agytumoros pácienssel működött együtt. A betegek MRI-szkenneléssel rögzített referencia adatbázisának használatával az algoritmusok automatikusan felismerik és lokalizálják az agydaganatokat mesterséges neurális hálózatok segítségével.
 
Az algoritmusok egyúttal lehetővé tették az egyes területek (kontrasztanyag-felszívó tumorrész, peritumorális ödéma) térfogatmérését is.
 
„Szeretnénk az orvosi képadatok automatizált, nagy teljesítményű elemzésének technológiáját továbbfejleszteni, s alkalmazni azt nemcsak az agydaganatokra, hanem más betegségekre is - így például az agyi áttétekre vagy a sclerosis multiplexre” – fejtette ki Klaus Maier Hein a tanulmányról szóló leírásban.
 
A glióma daganatot általában nem lehet teljesen eltávolítani műtéti úton. Csupán a kemoterápia vagy a sugárkezelés bizonyul hatékonynak, mivel a tumorok nagymértékben ellenállóak.
 
Ezért is van szükség sürgősen új és pontosan validált kezelési megközelítésekre – jegyezte meg a kutatócsoport.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.