2022. 09. 06. - 09:00

Hangból észleli a Covid-ot a mesterséges intelligencia

Hangból észleli a Covid-ot a mesterséges intelligencia

Egy új alkalmazás az ember személy hangján keresztül képes azonosítani a koronavírus-fertőzést – az app mesterséges intelligenciát használ.

Képes detektálni egy mobiltelefon-alkalmazás hangon keresztül a Covid-fertőzést. Az app jelentős előrelépést jelent az ún. oldalirányú áramlási tesztek pontosságát illetően.
 
A koronavírus-fertőzés általában a felső légutakat és a hangszálakat érinti. Ezért a kutatók úgy döntöttek, mesterséges intelligencia (MI) modell segítségével elemzik a hangváltozásokat a vírus kimutatására.
 
Az MI-modell elmondásuk szerint 89 százalékban pontos. Használata sem túl költséges, ami azt jelenti, hogy olyan alacsony jövedelmű országokban is alkalmazható lenne, ahol a PCR-teszteket az emberek nehezen engedhetik meg maguknak. Olvasd el: Mely koronavírus-betegnél nagy a halál kockázata? A mesterséges intelligencia megjósolja
 
Hangból észleli a Covid-ot a mesterséges intelligencia
Hangból észleli a Covid-ot a mesterséges intelligencia
 
Az alkalmazás kevesebb mint 1 perc alatt előáll az eredménnyel. Olvasd el: MI segít a koronavírus utáni tüdőbetegség feltérképezésében
 
„Ezek az ígéretes eredmények arra utalnak, hogy az egyszerű hangfelvételek és a finomhangolt mesterséges intelligencia-algoritmusok nagy pontossággal képesek meghatározni, melyik betegek koronavírus-fertőzöttek mondta el Wafaa Aljbawi, a holland Maastrichti Egyetem kutatója. - Az ilyen tesztek ingyenesen biztosíthatók és egyszerűen értelmezhetők. Ezenkívül lehetővé teszik a távoli, virtuális tesztelést. Az átfutási idő pedig kevesebb, mint 1 perc.”
 
A szakember azt is hozzátette, hogy ez az alkalmazás használható például nagy összejövetelek belépési pontjain, mert megoldja az emberek gyors szűrését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.