2018. 05. 09. - 14:57

Három pilléren alapuló támogatás a mesterséges intelligencia terjedéséért

Három pilléren alapuló támogatás a mesterséges intelligencia terjedéséért
Az Európai Bizottság három pilléren alapuló megközelítést vázolt fel annak érdekében, hogy a mesterséges intelligenciát minél szélesebb körben alkalmazzák.
A mesterséges intelligencia egyike a 21. század stratégiai szempontból legfontosabb technológiáinak, az EB célja pedig, hogy növelje az állami és magánberuházsokat, felkészüljön a társadalmi-gazdasági változásokra, valamint kialakítsa a megfelelő etikai és jogi keretrendszert. Az elképzelések szerint az Európai Uniónak 2020 végéig legalább 20 milliárd euróval (mintegy 6200 milliárd forint) kell növelnie a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatási és innovációs beruházásokat.
 
 
Három pilléren alapuló támogatás a mesterséges intelligencia terjedéséért
A beruházások elő fogják segíteni a mesterséges intelligencia fejlesztését az egészségügyben
 
 
 
A beruházások elő fogják segíteni a mesterséges intelligencia fejlesztését az olyan kulcsfontosságú ágazatokban mint a közlekedés és az egészségügy, össze fogják kapcsolni és meg fogják erősíteni a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontokat, valamint ösztönözni fogják a teszteléseket és a kísérleteket. 
 
 
 
Mivel a mesterséges intelligencia megjelenésével számos új munkakör jön létre, a bizottság arra kívánja ösztönözi a tagállamokat, hogy korszerűsítsék oktatási és képzési rendszereiket, és támogassák a munkaerőpiaci átmenetet. A bizottság támogatni fogja üzleti-oktatási partnerségek létrejöttét, hogy Európába vonzza és itt is tartsa a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembereket. Ezenfelül képzési programokat fog életbe léptetni, és támogatni fogja a készség- és kompetenciafejlesztést.
 
 
Három pilléren alapuló támogatás a mesterséges intelligencia terjedéséért
A mesterséges intelligencia megjelenésével számos új munkakör jön létre
 
 
A mesterséges intelligencia új etikai és jogi kérdéseket is felvet a felelősséggel és a döntéshozatal esetleges elfogultságával kapcsolatban. A bizottság ezért 2018 végéig etikai iránymutatásokat terjeszt majd elő a mesterséges intelligencia fejlesztésére és felhasználására vonatkozóan. A bizottság emellett iránymutatást is ki fog dolgozni a termékfelelősségről szóló irányelv értelmezéséről, hogy a hibás termékek tekintetében jogi egyértelműséget biztosítson a fogyasztók és a gyártók számára - közölték.
 
MTI/Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.