2019. 09. 12. - 08:55

Három robot feladatát végzi egyszerre ez a mezőgazdasági gép

Három robot feladatát végzi egyszerre ez a mezőgazdasági gép
Mesterséges intelligenciával és műholdas navigációval is rendelkezik az a gép, amely egyszerre több robot feladatát képes elvégezni – CEOL-t hatékonyan lehet alkalmazni a mezőgazdaságban.
Megérkezett CEOL – a francia AgreenCulture cég Challenge Centeol néven indította útjára 2018-ban azt a projektet, amelynek eredménye a mesterséges intelligencia robot. A projekt keretében készítettek el három robotot és 5 operátort, melyeket egy 30 hektáros mezőgazdasági területen vetettek be.
 
A vállalat azonban a jó tapasztalatok miatt úgy gondolta, miért ne fejlessze tovább a projektet, s megalkotta a CEOL nevű robotot, mely önmagában is képes a 3 korábbi robot feladatainak ellátására.ceol_robot_1
 
Az 500 kilós, óránként 6,5 kilométer/óra sebességgel haladó CEOL nemcsak mesterséges intelligenciával rendelkezik – RTK-rendszerrel kiegészített műholdas navigáció került bele.
 
Ennek megfelelően 1 centiméteres pontossággal dolgozik. Beépített tartályában igény szerint cserélhető a víz, a permetszer és a vetőmag, az adagolásról a robot maga gondoskodik.
 
Mivel ő maga látja el ezeket a feladatokat, az ember egészségét védi, hiszen a gazda nem érintkezik a potenciálisan káros szerekkel.
 
A CEOL a betáplált paraméterek alapján végzi munkáját. Mesterséges intelligenciája lehetővé teszi a környezetelemzést, így a robot azonosítja és meg is különbözteti egymástól a hasznonövényt és a gyomnövényt. Emellett felismeri, ha kártevők vagy betegségek támadták meg a növényeket, az erre utaló jeleket is pontosan azonosítja.
 
A mesterségesen intelligens robot felbecsüli az időjárás hatásait. Képes a termesztőknek azonnali jelentést küldeni, ha gondokra lehet számítani.
 
A CEOL robot egyelőre nem került kereskedelmi forgalomba, így azt sem tudni, mennyibe fog kerülni, ha valaki be szeretné szerezni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.