2019. 03. 28. - 14:00

Hogyan segít a mesterséges intelligencia a szemészeknek?

Hogyan segít a mesterséges intelligencia a szemészeknek?

Ahogyan egyre fejlettebbé válik a mesterséges intelligencia, a betegségeket gyorsabban és nagyobb pontossággal lehet majd diagnosztizálni. Az MI és az orvosok azonban együtt lehetnek hatékonyabbak – például a szemészet terén.

A betegségek diagnosztizálása gyorsabban és nagyobbfokú precizitással történhet a közeljövőben – a technológia hamarosan átvehet feladatokat, melyeket jelenleg még orvosok végeznek. A Google mesterséges intelligencia kutatócsoportja által végzett tanulmány azonban rámutatott, hogy a doktorok és az algoritmusok együttes működése a leghatékonyabb.
 
Ez az első tanulmány, mely azt demonstrálja, miként tudja az MI az orvosok diagnózisát pontosabbá tenni. Az új kutatást az Ophthalmology szaklapban közölték.
 
A tanulmány arra a korábbi anyagra épül, mellyel a Google MI kimutatta: algoritmusai majdnem olyan jól működnek, mint az ember szakértők a gyakori diabetikus szembetegség, azaz diabetikus retinopátia terén.
 
szemtukor_1
 
A legutóbbi kutatáshoz a szakemberek azt akarták feltérképezni, vajon többre is képes-e az algoritmus, mint a betegség dianosztizálása.
 
Olyan, új számítógéppel támogatott rendszert akartak létrehozni, mely „megmagyarázhatja” az algoritmus diagnózisát. Ez a rendszer tapasztalataik szerint nemcsak a szemészek diagnosztikai pontosságát, hanem magát az algoritmus precizitását is javította.
 
A diabetikus retinopátia nem játék: a világon rengeteg cukorbeteg ember él, akik ezen szembetegség nagyobb kockázatának vannak kitéve – s ezzel együtt a vakságnak. A legtöbb páciens nem veszi észre időben a látásában bekövetkezett változásokat.
 
S amint a betegség előrehalad, sokaknál okoz vakságot, amely számos esetben nem visszafordítható. Ezért olyan fontos, hogy a cukorbetegek évente járjanak szűrésre.
 
Sajnos a szűrések pontossága jelentősen változhat – egy tanulmány szerint 49 százalékos a hibaarány a belgyógyászok, a diabetológusok és a háziorvosok körében.
 
A mesterséges intelligencia terén létrejött fejlesztések ígéretesnek tűnnek a diabetikus retinopátia szűrésében, a pontosság javításában. Az azonban kevésbé világos, miként működik az MI a rendelőben vagy klinikai környezetben. Teljes mértékben sem kell a gépekre hagyatkozni, mivel az a készülék hibáinak ismétlődéséhez vezethet vagy akár az előrejelzések alulbecsléséhez.
 
A Google MI kutatói hisznek abban, hogy ezek a buktatók elkerülhetők, ha a számítógép meg tudja magyarázni az előrejelzését.
 
Ezt a teóriát tesztelték most, amikor két asszisztens típust fejlesztettek ki az orvosok mellé: ezek segítenek leolvasni az algoritmus előrejelzéseit.
 
Az egyik öt pontszámot tartalmaz, mely a bizonyíték erősségét mutatja az algoritmus előrejelzését illetően. A másik az osztályozási rendszer javítása hőképpel, amely méri az egyes pixelek hozzájárulását az algoritmus előrejelzéséhez.
 
Majd tíz kiemelkedő szemészt kértek meg, hogy minden képet olvassanak le a három lehetőség használatával: asszisztencia nélkül, illetve a két rendszer alkalmazásával.
 
Az asszisztencia mindkét típusa javította az orvosok diagnózisának pontosságát, sőt magabiztosságukat is erősítette. A javulás mértéke az orvos szakértelmétől is függött azonban - ezért vélik úgy a kutatók, hogy a mesterséges intelligencia a doktorokkal együtt a leghatékonyabb.

 

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.