2018. 10. 01. - 09:45

Hogyan segít az 5G az önvezető autóknak?

Hogyan segít az 5G az önvezető autóknak?

Az 5G internet nemcsak szupergyors kapcsolatot és gyorsabb adatletöltést jelent – egyik fontos felhasználási módjuk az önjáró autók működtetése. De milyen mértékben szorulnak rá?

Az 5G internet bevezetésével ultragyors internet-kapcsolatra és gyorsabb adatletöltésre számíthatunk – milliókkal több kapcsolat jöhet létre, mint amit a 4G mobilhálózat kezelni képes manapság.
 
Az 5G egyik felhasználási területe azonban az önjáró autók használata, melyeket érzékelők százaival szerelnek fel, ezek gyűjtik össze és dolgozzák fel az információkat egyszerre, az internethálózaton keresztül.  A koncepció neve „mindenre jó jármű” (V2X).
 
Az önjáró autó szupergyors hálózattal gyűjti be az információkat
Az önjáró autó szupergyors hálózattal gyűjti be az információkat
 
Ahhoz, hogy ezt elérjék, az autónak a vakfoltokat lényeges azonosítania és el kell kerülnie az embereket, az állatokat és egyéb járműveket az úton.
 
Ahogyan az autó halad, szenzorainak több dologról be kell gyűjtenie információt.
 
Ilyen az időjárás és útviszonyok, a belsetek, akadályok és tárgyak a kocsi közelében. Ha az információk összegyűltek, a fedélzeti számítógép önállóan hoz döntést, de felküldheti az adatokat a felhőbe is, ahol feldolgozásra kerül és továbbítódik a járműhöz.
 
Okosabb az embernél
 
Az önjáró autó igen sok mindenre képes. Ha például balesetközeli szituációba kerül, a következő történik: a két kocsi „kommunikál” egymással, ennek eredményeképpen az egyik fékez, a másik pedig gyorsul, hogy az ütközést kivédjék.
 
„Meg kell vizsgálnunk, mennyi ideig tart az üzenet átvitele az érzékelők között, majd pedig annak visszajutása az autók számítógépére – s mennyi idő alatt jön létre a döntés. Mindennek 2 millimásodperc alatt kell megtörténnie” – mondta el Jane Rygaard, a Nokia finn technológiai cégtől.
 
„Mindehhez szükség van az 5G hálózat tökéletes működésére, hiszen az támogatja a rendszert” – tette hozzá.  Ha ugyanis valami történik, a kocsinak azonnal meg kell állnia. Ehhez elengedhetetlen, hogy nagyfrekvenciás 5G-jelekkel működjön.
 
Az önjáró autónak tudnia kell, hogy ember, tárgy vagy akadály áll előtte
Az önjáró autónak tudnia kell, hogy ember, tárgy vagy akadály áll előtte
 
Az önjáró autók természetesen bármilyen helyzetben jobb útvonalon közlekedhetnek – tette hozzá az Ericsson technológiai vállalat. Egy természeti katasztrófa vagy akár nagy tömeg esetén azonnal képesnek kell lennie másik útvonalon vinni az utasát.
 
Az Ericsson egyébként már teszteket készít Stockholmban, a svéd Volvo és Scania márkákkal – a járműveket egy terrorista forgatókönyv alapján tesztelték, melyben a rendőröknek sikerül lekapcsolni egy elkötött teherautót, hogy meggátolják eljutását egy bizonyos helyre.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.