2022. 04. 22. - 08:35

Hőszabályozásra használják a mesterséges intelligencia képességeit a svédek

Hőszabályozásra használják a mesterséges intelligencia képességeit a svédek
A svédországi Växjö és Eslöv települések úttörőké váltak a mesterséges intelligencia technológiájának bevezetése terén: ezzel a megoldással teszik hatékonyabbá a hőszabályozást.

Az alkalmazott mesterséges intelligencia módszert a NODA Intelligent System tervezte, méghozzá azzal a céllal, hogy hatékonyabban koordinálja az épületek fűtési és hűtési folyamatait. A hagyományos vezérlőrendszerekkel ellentétben az MI-megoldás öntanuló és proaktív: a rendelkezésre álló mérési adatok alapján idővel öntanulóvá válik, így a jövőben képes lesz alkalmazkodni az adott ingatlan igényeihez.

A rendszer ráadásul sokkal fenntarthatóbb is, mint amilyenek az emberi tényezők lehetnek. Växjö önkormányzata például látja a digitális megoldások értékét az energia és az éghajlat kapcsolatában, ezért innovációs partnerséget kötött egy konzorciummal, annak érdekében, hogy három iskolában jobb beltéri klímaszabályozást érjenek el, s ezzel egyidejűleg energiát takarítsanak meg.

"A legnagyobb kihívást nem a jó beltéri klíma technikai megvalósítása jelenti, hanem az, hogy az embereket rávegyük: feleljenek meg a viselkedés tekintetében, így hozva ki a lehető legtöbbet a megoldásból. Växjöben ez például az iskola területén tartózkodó diákokok igényeit jelenti. Minél intelligensebb digitális rendszereket építünk, annál közelebb kerülünk az emberekhez és annál jobban kell a rendszernek kapcsolatot teremtenie az ember és a technológia között" - magyarázta Christian Johansson, a NODA vezérigazgatója.

A beltéri hőmérséklet optimalizálásában is segít a mesterséges intelligencia
A beltéri hőmérséklet optimalizálásában is segít a mesterséges intelligencia

A NODA-nak Eslöv önkormányzata is ügyfele, ahol mintegy 45 épületet kapcsolnak össze, hogy energiát takarítsanak meg, növeljék a beltéri klíma hatékonyságát és termikus rugalmasságot teremtsenek a helyi energiaszolgáltató Kraftringen számára.

Mindez azt eredményezi, hogy optimalizálni tudják a termelést és az elosztást.

A rendszer úgy képes javítani az energiafelhasználáson, hogy közben a bérlőknek kényelmesebb és egyenletesebb körülményeket biztosít. Ez egy igen gyakori problémára adott válasz, hiszen a gyors időjárás-változáskor fellépő egyenetlen szobahőmérséklet esetén a szokásos fűtési rendszerek túl lassan szabályoznak.

Az automatikus tanulás, a hőmérséklet-szabályozás és a hibaelhárítás lehetővé tétele érdekében minden lakásban vezeték nélküli hőmérséklet-érzékelőt helyeznek el, amely korrigálja a beállításokat, ha valamelyik lakás eltér a meghatározott céltól.

Ha a hozzáadott hőt hatékonyabban használják ki, csökken a hőfogyasztás. Ez nem utolsósorban azért fontos, mert az Eslövbe szállított távfűtés az év leghidegebb napjain nem igazán elegendő. Ilyenkor egy helyi bioolajkazánt indítanak be. A projekt egyik lehetséges célja, hogy ezt a kazánt le lehessen zárni anélkül, hogy a rendelkezésre álló távfűtési kapacitás Eslöv további bővítése miatt veszélybe kerülne.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.