2019. 01. 24. - 09:40

Időssegítő robotot kötöttek össze az okosházzal

Időssegítő robotot kötöttek össze az okosházzal

A Washingtoni Állami Egyetemen kifejlesztett robot azon időseknek lehet segítségére, akik demenciában szenvednek vagy egyéb módon korlátozva vannak, de saját otthonunkban szeretnének függetlenül élni.

Új robotot alkotott a Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportja: a gép képes segíteni azoknak az idős embereknek, akik demenciával küzdenek vagy egyéb korlátokkal élnek, mégis szeretnének saját otthonukban maradni.
 
A RAS névre hallgató rendszer (Robot Activity Support System) szenzorait beágyazták a WSU okosotthon rendszerébe, így meg tudja határozni, hol tartózkodik a lakó, mit csinál éppen és szüksége van-e segítségre egy adott tevékenység kapcsán.
 
Navigál a helyiségekben és a tárgyak körül, önállóan megtalálja az embert és videós utasításokat ad neki, miként végezzen el egyszerű feladatokat. Gondoskodik arról, hogy bevegye gyógyszereit vagy egyen valamit a konyhában.
 
Számos idős nem menne otthonba - nekik segíthet a robotrendszer
Számos idős nem menne otthonba - nekik segíthet a robotrendszer
 
„A RAS egy mobil robot kényelmét a WSU intelligens otthonának tevékenységérzékelő technológiájával kombinálja, ezzel azonnali asszisztenciát nyújt, amikor segítségre van szükség” – magyarázta Bryan Minor, a WSU Villamosmérnöki és Számítástechnikai Iskola posztdoktor kutatója.
 
Minor Diane Cook villamosmérnöki és informatikai professzor laboratóriumában dolgozik. Cook és Maureen Schmitter-Edgecombe, a WSU pszichológia professzora az elmúlt évtizedben a CASAS kutatócsoportját vezette, amely lehetővé teszi a memóriaproblémákkal rendelkező és olyan felnőttek segítését, akik egyéb korlátozásokkal élnek, mégis önállóan.
 
Jelenleg a 85 év feletti lakosság 50 százalékának van szüksége segítségre a mindennapi tevékenységek terén Amerikában – ilyen az ételkészítés vagy a gyógyszerek bevétele is például.
 
Az idősek száma pedig egyre nő – és ez számos országban jelent gondot. 2050-re a várakozások szerint megtriplázódhat a 85 felettiek száma.
 
Az idősgondozó robotok, melyek együttműködnek az okos otthon rendszerrel, nagy segítséget jelenthetnek ebben a helyzetben.
 
Az emberek nagy része ugyanis saját lakásában, házában szeretne maradni akkor is, ha már nehezen tudja ellátni magát – nem szívesen költözik idősek otthonába.
 
A RAS a CASAS kutatóinak első robotja, amelyet összekapcsoltak az okos otthon rendszerrel – a közelmúltban jelentették meg tanulmányukat a Cognitive Systems Research szaklapban, mely demonstrálja, miként teheti egyszerűbbé az életet az idősek számára, akik továbbra is egyedül élnek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.