2019. 11. 25. - 10:10

Így segítheti az elalvást a mesterséges intelligencia

Így segítheti az elalvást a mesterséges intelligencia

Sokak pihenését egyszerűsítheti a mesterséges intelligencia. Ehhez személyre kell szabnia például olyan dallamokat, amelyek segítik az elalvást – az Endel cég találmánya éppen erre épít.

Ha minőségi alvásra törekszünk, nemcsak a csend és a megfelelő sötét környezet számít. Az elalváshoz sokaknak segíthetnek a relaxáló zenék, s az érzelmekre is hatnak – ezt vette alapul az Endel cég, mely a különleges dallamok és hangok megalkotásához a mesterséges intelligenciát hívta segítségül.
 
A kreált dallamok illeszkednek az ember szívritmusához és figyelembe veszik az időjárást is.
 
Az Endel célkitűzése az, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazással stresszt csökkentsen, s ezzel elősegítse az alvást. A létrehozott szoftver minden alkalommal más és más hangokat, dallamokat készít, vagyis teljesen személyre szabja azokat.
 
Személyre szabott dallamokkal segíti az alvást a mesterséges intelligencia
Személyre szabott dallamokkal segíti az alvást a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia (MI) ehhez használni tudja az ember jelenlegi tartózkodási helyéről, az időjárásról és szívritmusról szóló adatokat – az információkat pedig okostelefonok, órák és tabletek segítségével gyűjti be.
 
Az alkalmazás ennek alapján alkotja meg az egyéni dallamokat vagy hangokat, melyek végtelenítettek, ritmusuk pedig igazodik az ember szívritmusához és lépéseihez. Négy üzemmóddal lehetséges a zene befolyásolása.
 
Az Endel sikerességét mutatja, hogy a Warner zenei kiadó 2019 tavaszán le is szerződött vele. A megegyezés értelmében 20 olyan zenei album vált elérhetővé az ismert zenei stream-szolgáltatásokon keresztül, amely a mesterséges intelligenciának köszönhető.
 
Pár hete azonban már egy csatorna is létezik a Twitch nevű platformon, melyen a mesterséges intelligencia a játékosoknak alkot meg valós időben dallamokat – ezzel segítve az alvásukat.
 
Az Endel találmányát már az egyik japán repülőtársaság is alkalmazza – az All Nippon Airways (ANA) -, beépítette azt a szórakoztató rendszerébe. Az Alexa hangasszisztenshez ugyancsak elérhető egy funkció, mely lejátssza az MI által létrehozott zenét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.