2020. 04. 04. - 08:00

Így változtathatja meg a koronavírus digitális jövőnket

Így változtathatja meg a koronavírus digitális jövőnket

A koronavírus vagy COVID-19 pusztító hatása hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Eközben azonban számos szakember keresi a megélhetés potenciális lehetőségeit. Milyen módon változtatja meg ez a betegség digitális jövőnket?

A koronavírus-járvány terjedése világszinten rengetheti meg a gazdaságot – nagyon sok ember szembesült most azzal, hogy ha nem végezheti otthonról a munkáját, aligha folytathatja azt.
 
A vállalkozások és szervezetek igyekeznek korlátozni a vírus terjedését, s ebből a célból már most kínálkozik 5 mód arra, hogy felgyorsítsuk átlépésünket a digitális társadalomba. Melyek ezek a lépések?
 
1.A jelentős események „virtualizálása”
 
A nagyobb események „virtualizálása” a folyamatosság kihívásával néz szembe az elkövetkező hónapokban, felgyorsítja a távoli munka-technológiák alkalmazását. A munkatársak utazási költségeit megtakarítják, mégis, a virtuális találkozókon rendszeresen részt vehet mindenki – az, hogy ennek lehetőségeit megteremtsék, kevesebb pénzbe is kerül.
 
2.A dezinformáció kezelése
 
A koronavírus-járvány időszakában a közösségi oldalak arra kényszerülnek, hogy fokozottan szűrjék a téves, hamis információkat, s csak a hiteleseket tegyék közzé. A Facebook aktívan monitorozza és távolítja el a hamis híreket a járvánnyal kapcsolatban. Ha egy ilyen krízis időszakában így együtt lehet működni a hatóságokkal, akkor talán más, a jobb digitális társadalmak létrehozására irányuló kezdeményezések kapcsán is van erre lehetőség – vélik szakemberek.
 
A koronavírus-járvány felgyorsítja a digitalizációt
A koronavírus-járvány felgyorsítja a digitalizációt
 
3.Az adatok átláthatósága
 
Már ma is vannak példák arra, hogy az adatok átláthatósága a kormány számára kedvező hatással lehet a társadalomra. Szingapúrban például a nyílt kormányzati adatok lehetővé tették a járvány-kitörés részletes és informatív feltérképezését.
 
4.Innováció a vezetés terén
 
Napjainkban már kínál technológiai megoldásokat a közpolitikai problémákra és a közszolgáltatások hatékonyságnövelésére az egyre növekvő technológiai ökoszisztéma.
 
Koreában például az okostelefont használók már informálódhatnak applikáción keresztül arról, hogy valaki 100 méterre tőlük koronavírusos, ha olyan területen vannak, ahol azonosítottak egy ilyen megbetegedést. Másutt ez a helyazonosítás még nem él, ám előfordulhat, hogy a nyilvános nyomás hatására másutt is alkalmazni fogják a nagyobb biztonság érdekében.
 
5.Mesterséges intelligencia a tudomány és az egészségügy területén
 
Jelenleg korlátozott információ áll rendelkezésre arról, hogy a mesterséges intelligencia miként használható a COVID19 betegek pontos diagnózisának és előrejelzésének biztosításához.
 
A tudományos válasz példátlan sebességét és mértékét azonban az elmúlt hetekben lehetővé tették a genom- szekvenálási technológia és a molekuláris biológia fejlesztésével, amelyek a 21. század jövőbeni egészségügyi ellátásának alapját képezik.
 
Ami a digitális technológiát illeti, mindig két oldala van az éremnek. Lehet, arra még nem állunk készen, hogy a mesterséges intelligencia hozzon döntést élet-halál kérdésekben – például, hogy ki kapjon ágyat a kórházban.
 
Számos innováció azonban csupán azért nem lehetséges, mert az államok felügyeleti szintje vagy a demokráciákban élő állampolgárok nem tolerálnák azt. Szakemberek szerint bár az sem jó, ha a demokráciában élők teljesen „elszabadulnak”, a technológia alkalmazása felvet dilemmákat a magánélet tiszteletbe tartására vonatkozóan.
 
Az elkövetkező években várhatóan új szerződések születnek majd a kormányok, a polgárok és a technológiai társaságok között, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tájékoztatást a polgárok beleegyezésével, s egyben maximalizálják a modern digitális képességekkel járó közjót.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.