2019. 04. 16. - 09:50

Íme a mesterséges intelligencia-kuka élelmiszer-pazarlás ellen

Íme a mesterséges intelligencia-kuka élelmiszer-pazarlás ellen

Megérkezett a szemeteskuka, amely igen sokat tehet az éttermek étel-pazarlása ellen. Az eszköz a gépi tanulást használja annak megállapításához, milyen típusú élelmiszereket dobtak ki.

Immár mesterséges intelligencia kuka is segíthet abban, hogy csökkenjen az éttermek élelmiszer-pazarlása.
 
Az újonnan kifejlesztett, gépi tanulással működő eszköz azonosítani tudja a kidobott étel-típusokat.
 
A mesterséges intelligenciát alkalmazó kuka a Winnow Vision angol technológiai startup alkotása, mely kamerát és intelligens mérleget használ annak követésére, milyen étel típusokat dobnak ki az éttermek túl gyakran, ezzel segítve őket a pénz megtakarításban, valamint a környezet védelmében.
 
A mesterségesen intelligens kuka külseje kívülről
A mesterségesen intelligens kuka külseje kívülről
 
Az új okos kuka a gépi tanulással ismeri fel a különféle élelmiszereket – a folyamatot kezdetben a konyhai személyzet segítette.
 
Mostanra már 23 Ikea áruházban dolgozott sikerrel, de kipróbálták hotelek éttermeiben is a világ több pontján.
 
Nagyjából 75 eszközt telepítettek éttermekben, s a cég azt tervezi, további százat vezet be még ebben az évben. A Winnow becslése szerint a módszer csaknem 30 millió dollárt spórol meg, amit ételre költenek, valamint 39 000 tonna CO2-t.
 
Marc Zornes, a Winnow vezérigazgatója elmondta: az ételpazarlás globális probléma, világszerte küzdenek ezzel a konyhák, kifőzdék. Anélkül, hogy a dolgozók valóban látnák, mit dobnak ki, sokkal több élelmiszer kerülhet a kukába, mint gondolják. „Azzal, hogy értjük és látjuk az ételpazarlás valódi költségeit, valós akciót is indíthatunk ellene” – hangsúlyozta.
 
Az intelligens kuka megmutatja, milyen típusú élelmiszer került gyakran bele
Az intelligens kuka megmutatja, milyen típusú élelmiszer került gyakran bele
 
Hozzátette: a technológiával, amely minden használattal javul és tanul, a Winnow Visionnek megvan a képessége arra, hogy világszinten kezelje az élelmiszer-hulladék problémát.
 
Lorena Lourido, a brit és az írországi Ikea élelmiszer-menedzsere azt mondta: áruházukban arra törekednek, hogy inspirálják az embereket viselkedésük megváltoztatására, ha élelmiszer-pazarlásról van szó, saját tevékenységeikkel kezdve.
 
A Winnow Vision mesterséges intelligencia-kukáját Angliában és Írországban immár 23 Ikeában telepítették, a konyhai dolgozók visszajelzései pedig nagyon jók – emelte ki a menedzser.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.