2019. 08. 21. - 10:10

Itt a banánvédő mesterséges intelligencia

Itt a banánvédő mesterséges intelligencia

Kutatók olyan mesterséges intelligenciát alkottak, amely képes megvédeni a banántermést – felismeri ugyanis a gyümölcsön a kártevőket és a betegségeket.

Megérkezett a szoftver, amely azonosítja a gyümölcsön levő kártevőket és betegségeket – az International Center for Tropical Agriculture (CIAT) és a Bioversity International kutatói olyan mesterséges intelligencia-rendszert dolgoztak ki, mely képes megvédeni a banánt, ezt a világszerte nagy mennyiségben termelt és fogyasztott finomságot.
 
A banántermelők ugyanis sokszor kerülnek bajba azért, mert a kártevők és a különféle betegségek lecsapnak a gyümölcsre. Emiatt pedig jelentősen lecsökkenhet a használható banántermés, s ez lesújtó eredménnyel járhat a termelőkre nézve.
 
A mesterséges intelligencia alkalmazása lényegesen csökkenti annak valószínűségét, hogy a betegségek és a kártevők tönkretegyék a banánt. A kockázat-minimalizálás igen sokat segít a termelőknek elkerülni a csődöt.
 
Nagyon sokat segít a mesterséges intelligencia a banántermés megvédésben
Nagyon sokat segít a mesterséges intelligencia a banántermés megvédésben
 
Az okostelefonról működő alkalmazás neve Tumaini, amely fejlett képfelismeréssel dolgozik, s a gépi tanulás segítségével időben azonosítja a banánt veszélyeztető kártevőket és betegségeket.
 
A kutatók természetesen ezt a mesterséges intelligencia szoftvert is alaposan kitanították: 20 ezer digitális képpel edzették, melyeken az 5 leginkább elterjedt betegség, valamint kártevők jelenlétének nyomai láthatók.
 
Az MI-rendszernek csupán egy, a helyszínen készült kép elég, hogy jelezni tudja: veszélyben van a banánültetvény, s tippeket is ad arra, miként lehet megoldani a problémát - elhárítani azt.
 
A CIAT kutatója, Michael Selvaraj elmondta: a mesterséges intelligencia-eszköz lehetőséget ad a banánültetvények fokozott ellenőrzésére, amely segít a károk minimalizálásában, felgyorsítja azt és hozzájárul a terméskiesés elkerüléséhez.
 
A kutatók már végeztek teszteket a banánvédő eszközzel – a banánültetvényeket fenyegető kártevőket és betegségeket 90 százalékos pontossággal azonosította a mesterséges intelligencia a Kínában, Kongóban, Indiában, Beninben, Kolumbiában és Ugandában található gazdaságokban.
 
A szakemberek egyébként abban bíznak, hogy a Tumaini csak az első lépés, s az MI-eszközt be lehet majd kötni globális hálózatba, vagyis műholdak, drónok adataival is bővíteni lehet a gyümölcsmentést.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.