2019. 01. 21. - 10:10

Itt megnézhetjük, elveszik-e a robotok a munkánkat

Itt megnézhetjük, elveszik-e a robotok a munkánkat

Azon felbuzdulva, hogy napjainkban számos embert foglalkoztat, mennyire lesz szükség a munkájára a fokozott automatizáció hatására, mára olyan oldal is létezik, ahol tesztelni lehet: kelendőnek mondhatjuk-e a munkánkat a jövőben is.

A robotizáció és a mesterséges intelligencia kétségtelenül átvesz olyan feladatokat, melyeket még néhány évvel ezelőtt is az emberek végeztek. Ahogyan egyre fokozódik az automatizáció, az ismétlődő és könnyebben elvégezhető tevékenységeket egyre inkább a robotok veszik át.
 
Nem nehéz kitalálni, hogy a jövőben nagyobb szerepet kap a kreativitás, az olyan tulajdonságok, amelyekkel a robotok nem bírnak és a mesterséges intelligencia (MI) sem képes teljes mértékben utánozni.
 
Az emberek jó részében ugyanakkor érthetően nagy a feszültség, ha arra gondolnak: lesz-e a jövőben is munkájuk. A munkakörök bizonyos hányadát ugyanis valóban nagy eséllyel kiváltják majd a robotok és a mesterséges intelligencia – különösen, hogy már műtéteket is képes elvégezni.
 
Meglepő, de a fodrászoknak is lehet félnivalójuk
Meglepő, de a fodrászoknak is lehet félnivalójuk
 
Tájékozódásképpen hozták létre a willrobotstakemyjob.com oldalt, ahol bárki beírhatja jelenlegi foglalkozását és a rendszer kidobja, mekkora eséllyel számíthat az illető arra, hogy hamarosan robot látja el munkakörét.
 
Biztonságban vannak például a mérnökök, a rendszer szerint mindössze 1 százalék esély van arra, hogy a munkájukat gépek váltsák fel.
 
Egy újságírónak is csak 11 százaléknyi félnivalója van, az ügyvédek 4 százalékban lehetnek érintettek, míg egy grafikus dizájner esetében 8 százalék annak a valószínűsége, hogy munkakörét felváltsa az MI vagy valamilyen robot.
 
Az egészségügyben dolgozók közül az orvosoknak és a gyógyszerészeknek sincs túl sok félnivalója, ahogyan az állatorvosnak sem sok.
 
A manapság oly kelendő, szoftverfejlesztő munkaköröknél 13 százalék a valószínűsége annak, hogy robotok veszik át a munkát.
 
Ellenben egy felmérést végző és analizáló személy esetében 23 százalék az esély arra, hogy feladatait gépek is képesek elvégezni. Egy könyvtárosét 65 százalékban meg tudják oldani a robotok és a tanároknál is több mint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy veszélybe kerülhet az állásuk.
 
Az oldal számításai szerint nincsenek túl nagy biztonságban a fodrászok sem, mivel feladatukat 80 százalékban egy robot is véghez tudja vinni.
 
Ha kíváncsiak vagyunk rá, mi várható a saját szakmánkban, vessünk egy pillantást mi is az oldalra.
Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, s ez valószínűleg fokozottan igaz lesz a közeljövőben.
 
Aki ugyanis tisztában van azzal, hogy munkakörét könnyen átvehetik a robotok, előbb ki tudja védeni, hogy bajba kerüljön: képzéssel vagy önfejlesztéssel.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.