2019. 09. 10. - 10:15

Itt volt az idő: kéretlen meztelen képeket töröl a mesterséges intelligencia

Itt volt az idő: kéretlen meztelen képeket töröl a mesterséges intelligencia

Megérkezett a mesterséges intelligencia szoftver, mely képes azonosítani és törölni a nem kívánt meztelen fotókat, melyeket egyesek privát üzeneteken keresztül küldözgetnek a Twitter közösségi oldalon.

Megjött a szoftver, amely kéretlen fotókat azonosít, majd törli is azokat. A mesterséges intelligencia rendszer jól használható a Twitter közösségi oldalon, ahol gyakran előfordul, hogy emberek privát üzenetekben küldenek meztelen fotót nemi szervükről, figyelemfelkeltés gyanánt.
 
A projektet Kelsey Bressler fejlesztette ki, aki kéretlen pucér képet kapott egy férfitől, ezért úgy döntött, ennek a problémának valóban sürgősen véget kell vetni. Jelenleg segít egy barátjának a mesterséges intelligencia-rendszer tökéletesítésében, mely képes azonosítani és törölni az efféle képeket, még mielőtt meglátnánk őket.
 
Kéretlen üzeneteket képes azonosítani és törölni a mesterséges intelligencia
Kéretlen üzeneteket képes azonosítani és törölni a mesterséges intelligencia
 
Bressler kifejtette, hogy a közösségi hálózatok igazán többet is tehetnének azért, hogy megvédjék felhasználóikat a cyber-zaklatástól. „Ha az ember ilyen kéretlen fényképet kap, az nemcsak tiszteletlen, de sértő is” – mondta el a BBC-nek Kelsey Bressler, aki szerint ez a cselekedet egyenértékű azzal, amikor valaki az utcán mutogatja magát.
 
„Ezek a zaklatók esélyt sem adnak a másiknak, hogy ne akarja megtekinteni a képet, ráerőltetik és ez cseppet sincs jól.”
 
A mesterséges intelligencia rendszer tesztelésére és kiképzésére Bressler és csapata létrehozott egy Twitter beérkező levelek mappát, ahová tudományos célból vártak meztelen képeket olyanoktól, akik erre vállalkoztak. Nagyon sok kép érkezett, a csapatnak be is kellett zárnia a fiókot.
 
A mesterséges intelligencia rendszer nagy sikert aratott – noha a kezdeti teszteknél akadt, aki meg tudta tréfálni azt, például viselt valamit a meztelen nemi szervén. A glitterrel letakart pénisz fotóját szintén nem szúrta ki a rendszer. Idővel azonban ezek sem menekültek meg, mindet azonosítani tudta az MI.
 
Kelsey Bressler kiemelte: ha egy ilyen technológiát néhány nap alatt ki lehet dolgozni, nem érti, vajon a nagyobb vállalatok miért nem tették már meg.
 
„Az emberek egy része úgy véli, a legegyszerűbb bezárni a fiókodat, hogy ne kapj ilyen fotókat, leveleket – ám nem hiszem, hogy többségünk teljesen be szeretné szüntetni a fiókját, csak mert pár ember nem tudja, hogyan kéne viselkednie.”
 
Kelsey Bressler és csapata egyébként kész megosztani kutatását a Twitterrel, ha teljesen elkészül vele.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.