2020. 09. 12. - 08:20

Jakab Roland: Cél, hogy 1 millióan használják a mesterséges intelligenciát munkájukban

Jakab Roland: Cél, hogy 1 millióan használják a mesterséges intelligenciát munkájukban

A gazdaság fejlődése szempontjából igen fontos mérföldkőhöz érkeztünk - mondta Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke a Debrecenben megrendezett Mesterséges Intelligencia Stratégia bemutatásán szeptember 8-án.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció 2020. szeptember 8-án bejelentette Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, s ezt mostmár bárki megismerheti az AI-hungary weboldalon.
 
"A gazdaság fejlődése szempontjából egy igen lényeges mérföldkő ez, hiszen olyan célokat vázoltunk fel, amelyek 2030-ig szólnak. Emellett 2025-ig szóló intézkedési terveket jelöltünk meg" - mondta Jakab Roland, a koalíció elnöke.
 
Kiemelte: nagyon fontos cél, hogy a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a gazdaság növekedésére fordítsuk, s az emberek jólétét szolgáló alkalmazások szülessenek. A stratégiában azt gyűjtötték össze, hogy a világban végbemenő változásokat, illetve azt a képességet, amit e technológia jelent, miként lehet az emberek, hazánk gazdasága és társadalma javára fordítani.
 
A KKV-kat is segítenék abban, hogy a technológiában rejlő lehetőségeket megismerjék - mondta Jakab Roland
A KKV-kat is segítenék abban, hogy a technológiában rejlő lehetőségeket megismerjék - mondta Jakab Roland
 
„Számszerű célokat határoztunk meg – például, hogy a mesterséges intelligencia segítségével 15 százalékkal növekedjen Magyarországon a GDP, s 26 százalékkal emelkedjen a hazai KKV-szektor termelékenysége. Továbbá, legalább 1 millió embernek legyen olyan munkaköre, ahol aktívan használja a mesterséges intelligenciát, illetve az általa nyújtott lehetőségeket. Elemzéseinkben rámutattunk arra: igen nagy hatást gyakorol a munkaerő-piacra az MI-alkalmazások megjelenése, ezért is kiemelten lényeges cél ezekre időben felkészülnünk. Fel kell készíteni az oktatási rendszert, az állami intézményeket, amelyek biztosítják a jövő szakember-utánpótlását. Olyan programokat tudunk elindítani, amelyek az emberek mindennapi életét alapvetően befolyásolják.”
 
Jakab Roland megjegyezte: keretrendszert hoztak létre, melyben az értéklánc eleme a kutatásfejlesztés, az adatvagyonnal való gazdálkodás – fontos, hogy az alkalmazások fejlesztése, piacra dobása minél hamarabb megtörténjen.
 
A szakemberek intézményeket is definiáltak, ezek elsősorban a technológia-kutatás fejlesztését jelentik. Cél a mesterséges intelligencia nemzeti laboratórium és innovációs központ létrehozása, mely segíti a kis és középvállalkozásokat abban, hogy a technológiában rejlő lehetőségeket megismerjék, kísérletezzenek velük, alkalmazzák azokat.
 
 
A Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke arról is beszélt, hogy a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatás-fejlesztési és alkalmazott kutatási területeket céloznak meg: olyanokat, melyekben hazánk eredendően jó és az itt zajló kutatások világszínvonalat képviselnek.
 
„Ezeket szeretnénk keretezetten, konkrét programokon, projekteken, modelleken keresztül folyamatosan bemutatni s a piacról, gazdaságból érkező igényeken át olyan alkalmazott kutatási projekteket indítani, amelyek gazdasági haszna rövidtávon is elképzelhető” – zárta gondolatait Jakab Roland.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.