2021. 02. 25. - 08:08

Jobb sakkjátékosokat képezhet ki a mesterséges intelligencia

Jobb sakkjátékosokat képezhet ki a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia egyik leghatékonyabb területe a sakk, mivel 15 éve nem győzte le ember a gépet egyetlen sakkversenyen sem. A Maia nevet viselő algoritmust viszont nem azért fejlesztették ki, hogy felülkerekedjen az embereken, hanem hogy segítse őket jobb játékosokká válni.

A mesterséges intelligencia javára írható erőfölény a sakkot igen egyoldalúvá tudja tenni, mivel gyakorlatilag egy gépnek legfeljebb csak egy másik gép tud méltó ellenfele lenni. De egy új kutatási cikk azt mutatja, hogy az MI mégis jobbá teheti a játékot, méghozzá úgy, hogy segít fejlődni az embereknek.

A tanulmány szerzői egy új megközelítés szerint fejlesztettek ki egy sakkmotort, amit a legtöbb elődjével ellentétben nem az emberek legyőzésére terveztek. Ehelyett úgy van beprogramozva, hogy úgy játsszon, mint az emberek. A kutatók úgy vélik, hogy a Maia névre keresztelt rendszer egyrészt szórakoztatóbbá teheti a játékot, másrészt segíthet abban, hogy a földi halandók tanuljanak a számítógéptől.

A mesterséges intelligencia javíthatja a sakkjátékok minőségét
A mesterséges intelligencia javíthatja a sakkjátékok minőségét


"A sakk tehát egy olyan területté válik, ahol kísérletet tehetünk az emberi képességek megértésére a szuperintelligens mesterséges intelligencia segítségével" - mondta Jon Kleinberg, a tanulmány társszerzője, a Cornelli Egyetem professzora.

A Maia az AlphaZero testreszabott változata, amely a DeepMind kutatólabor által kidolgozott program a sakk, a Shogi és a Go játékok elsajátítására. A rendszer egyik sajátossága az, hogy a sakkjáték megnyerése helyett a modellt az emberek egyéni lépéseinek tanulmányozására képezték ki. Mindez lehetővé teszi Maia számára, hogy észrevegye, min kellene fejlesztenie a játékosnak, mit kellene máshogy csinálnia.

A Maia algoritmikusan felismeri, hogy melyik hiba melyik szintre jellemző, vagyis mely hibákon kell dolgoznuk az embereknek. De vannak olyan "hibák" is, amelyeken nem javasol változtatást a rendszer, mivel azok megértése még nehézséget okoz az algoritmus számára.

Maia jelenleg az emberek lépéseinek több mint 50%-át le tudja képezni, de a pontosság a készségszint növekedésével együtt folyamatosan javul. A kutatók szerint ez az előrejelzési pontosság magasabb, mint amennyi a Stockfish, vagyis a számítógépes sakkvilágbajnok esetében megfigyelhető.

Arra nincs garancia, hogy Maia képes megtanítani az embereket a mesterséges intelligencia legyőzésére, de abban mindenképp segíthet, hogy embertársaikon felülkerekedjenek.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.