2022. 08. 05. - 08:46

Kamerákon figyeli a mesterséges intelligencia az erdőtüzek kialakulását

Kamerákon figyeli a mesterséges intelligencia az erdőtüzek kialakulását
A rendkívüli szárazság és magas hőmérséklet súlyos problémákat okoz az Egyesült Államokban is. Az erdőtüzek hatékonyabb és gyorsabb észlelése érdekében a nevadai NV Energy közműszolgáltató mesterséges intelligenciával felszerelt kamerákat állított szolgálatba a közelmúltban.

"Itt fent, Mount Charlestonban szélsőségesek a körülmények. Ezek a legszárazabb időszakok, amiket valaha is feljegyeztünk" - mondta Mark Regan, az NV Energy tűzoltóparancsnoka.

A száraz fatörzsek és fűszálak kilométereken át húzódnak a Mount Charleston csúcsain, ha pedig ezek meggyulladnak, az nagyon komoly következményekkel járhat.

Ezért az NV Energy a saját erdőtűz-kameraprogramján keresztül figyeli az erdőtüzek kialakulását és Regan szerint ezek a kamerák nagyon fontosak ahhoz, hogy a tüzeket idejekorán észlelni tudják.

Időben és messziről kiszúrja a tüzeket a mesterséges intelligencia
Időben és messziről kiszúrja a tüzeket a mesterséges intelligencia

A vállalat 11 ilyen kamerával rendelkezik Nevadában, közülük három a Charleston-hegy tetején található. Egyet pedig oda telepítettek, ahol egykor a Mount Charleston Lodge népszerű vendéglátóhely állt - az épület tavaly szeptemberben leégett.

"A tűzvédelmi kameráinkhoz hozzáadott modern megoldások a tűz korai észlelésére szolgálnak, amelyet például egy elhagyott tábortűz, esetleg egy elektromos rendszer által okozott tűz, netán emberi hanyagság okoz" - tette hozzá Regan.

Az új technológia infravörös képalkotást tartalmaz, ami éjjel-nappal képes észlelni a tüzeket, valamint kiegészült mesterséges intelligenciával, mely képes megkülönböztetni a füstfelhőt a szélben forgó porördögtől. Ha az MI észlel valamit, riasztást küld az NV Energy természeti katasztrófaelhárító csoportjának, a helyi tűzoltóságoknak és a diszpécserközpontoknak.

A cég a földgazdálkodási hivatallal és a Nevadai Egyetemmel együttműködve azon dolgozik, hogy ezt a mesterséges intelligencia funkciót más kamerákhoz is hozzáadhassák.

Az NV Energy szerint az erdőtüzek megelőzése nem csak a kamerákon múlik. A tűzveszély korlátozásában mindannyiunknak szerepe van. Szeles, forró és száraz időjárási körülmények között nem ajánlott a szabadtéri égetés, a száraz füvön parkolás vagy a könnyen meggyulladó tárgyak használata.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.