2019. 03. 10. - 09:00

Kiderült, mennyire vonzóak a mesterséges intelligencia arcok

Kiderült, mennyire vonzóak a mesterséges intelligencia arcok

Nem létező MI-arcokat lehetett osztályozni egy internetes oldalon – változó, hogy a résztvevők mennyire találták vonzónak a mesterséges intelligencia által generált embereket, de akadt, amelyik határozottan meggyőző volt.

Meghökkentő mesterséges intelligencia találmány született: az NVIDIA cég az MI segítségével arcokat generált – ezek az emberek nem léteznek, arcvonásaikat azonban értékelni lehetett egy nem hivatalos weboldalon, a thispersondoesnotexist.com (azaz „ez az ember nem létezik”.com)
 
Az oldal lehetővé teszi, hogy bárki véletlenszerű arcot – vagyis lényegében egy személyt - generáljon.
 
A legsikeresebb mesterséges intelligencia által alkotott arc
A legsikeresebb mesterséges intelligencia által alkotott arc
 
A Judge Fake People (értékelj hamis embereket) oldal azért jött létre, mert a kutatók kíváncsiak voltak, mennyire találják vonzónak a létező személyek a hamisakat – fejtette ki Mike Solomon kreatív igazgató.
 
„Az emberek megítélése kinézetük alapján talán elítélendő – mondta Solomon. – Miért? Mert egy emberben több van, mint a megjelenése és úgymond az egész csomagot kell értékelnünk. De mi van, ha valakinek csak a külseje létezik? Egy borító, könyv nélkül – ezt kell megítélni. Még mulatságosnak is tűnik a dolog, hiszen itt tényleg bűntudat nélkül mondhatunk véleményt az arcokról. Tegyük meg” – biztatott mindenkit az igazgató.
 
Mike Solomon forgatókönyvet írt, amely körülbelül ezer képzeletbeli arcot gyűjtött össze a thispersondoesnotexist.com oldalról – majd egy egyszerű oldalt hozott létre, mely bemutatja ezeket az arcokat, s szavazni lehet rájuk, kommentekkel.
 
Amellett, hogy véletlenszerűen helyezi el az arcokat, a lap a nyilvános voksok alapján a legalacsonyabb és legmagasabb pontszámot kapottakat is megmutatja. Egy arc egyébként megjelenhet mindkét kategóriában az osztályozó algoritmusoknak köszönhetően.
 
Egyike a legrosszabbul sikerült mesterséges intelligencia-arcoknak
Egyike a legrosszabbul sikerült mesterséges intelligencia-arcoknak
 
A legkisebb ponszámot kapott arcoknál egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia esetükben igen rossz munkát végzett a realisztikus emberi vonások megalkotásában.
 
A legtöbb pontot kapott arcok pedig megmutatják, hogy az NVIDIA mesterséges intelligenciája valóban képes tökéletes, fotószerű és realisztikus arc alkotására.
 
Fotó: thispersondoesnotexist.com
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.