2018. 07. 11. - 09:50

Kína bevezeti az önjáró buszokat

Kína bevezeti az önjáró buszokat

A technológiai fejlettségben élen járó keleti ország egyik legnagyobb vállalata bejelentette: elkezdi az önjáró buszok tömegtermelését. A Baidu kezdő modellje egyelőre csak zárt területeken használható és csak 14 embert képes szállítani.

Önjáró buszok lephetik el hamarosan Kínában a városok utcáit. A Baidu vállalat – mely az ország legnagyobb technológiai cége – bejelentést tett, miszerint Fujian tartományban elkészült a századik Apolong járművük, ezért immár küszöbön állhat a bevezetése – hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet.
 
A Baidu egyike azon cégeknek, amely versenybe szállt a negyedik szintű autonóm buszok kereskedelméért. A SAE International mérnöki szállítási testület által meghatározott osztályozás elvárja az önjáró autóbuszoktól, hogy a legtöbb vezetési körülménynek megfeleljenek, akkor is, ha ember nem reagál megfelelően a beavatkozási kérelemre.
 
Mesterséges intelligencia - készülnek az Apolong buszok
Mesterséges intelligencia - készülnek az Apolong buszok
 
Ez csupán egy szinttel előzi meg az 5-öst, mely minden elképzelhető forgatókönyvre érvényes, beleértve a piszkos utakat és a nem megszokott időjárási körülményeket.
 
A részletekről a Baidu vezetője, Robin Li beszélt a vállalat éves, mesterséges intelligencia fejlesztési konferenciáján Pekingben.
 
Véleménye szerint 2018 az első év, amikor sor kerülhet az önálló járművek forgalomba hozására. A múltban Kína olcsó árucikkeket exportált külföldre, a jövőben viszont mi fogunk mesterséges intelligencia technológiát biztosítani a világnak.
 
Az Apolong buszt egy helyi járműkészítő cég fejlesztette ki, egyelőre legfeljebb 14 ember befogadására képes. Nincs benne sofőr ülés, kormány és pedálok sem.
 
Elektromos meghajtású, egy 2 órás feltöltést követően 100 kilométert megy, 70 km/órás sebességgel.
 
Egy kiállított önjáró busz a kínai gyárban
Egy kiállított önjáró busz a kínai gyárban
 
A Baidu ezt a modellt zárt tereken kívánja használni, például reptéren, turisztikai helyszíneken. A vállalat partnerei hamarosan alkalmazni fogják őket Pekingben, de Shenzen, Wuhan és egyéb kínai városok területén is.
 
Állítólag az is tervben van, hogy Japán Softbank Group cég  is átveszi őket, így Tokió utcáin is megjelenhetnek az önjáró buszok.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.