2019. 02. 06. - 10:05

Kínában mesterséges intelligencia figyeli az embereket

Kínában mesterséges intelligencia figyeli az embereket

Az utcai kamerákban már mesterséges intelligenciát alkalmaz a méretes ország: Kínában az MI-nek köszönhetően az emberek testformájuk és arcuk alapján beazonosíthatók.

Mesterséges intelligencia „dolgozik” Kínában az utcai kamerákban. A program testformákat és arcvonásokat szkennel, mielőtt adatbázisában rákeres a lehetséges egyezésekre.
 
Alapvetően ismert, hogy Kína kidolgozott egy technológiát, mely hatékonyan ellenőrzi az ország polgárait.
 
A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek dolgozó kutatók olyan kamerákat fejlesztettek ki, melyek már évek óta tartalmaznak beépített mesterséges intelligenciát.
 
Kínában már mesterséges intelligencia dolgozik a kamerákban
Kínában már mesterséges intelligencia dolgozik a kamerákban
 
Az Ensemble Net nevű szoftvert a CCTV kamerák által rögzített felvételek alapján edzették az emberek azonosítására és mozgásuk követésére országszerte. Kínában tehát a rendszert már tesztelték, s 90 százalékban pontosnak találták.
 
A mesterséges intelligencia rendszer szkenneli a testformát és az arconásokat, majd saját adatbázisát tekinti át, talál-e hasonlót.
 
Érdekesség, hogy akkor is tudja azonosítani az embert, ha álcát visel vagy hátat fordít a kamerának.
A mesterséges intelligenciával felszerelt kamerákat Kínában már használják a hatóságok a menekülők nyomonkövetésére.
 
A CNet szerint az arcfelismerő kameráknak sikerült azonosítaniuk a Yu néven ismert szökevényt, amikor éppen egy koncertről távozott Zhejiang tartományban, Kelet-Kínában. Az illető egy incindes miatt bújkált a hatóságok elől.
 
A Q Daily kínai online lap szerint a kormány célul tűzte ki maga elé, hogy 2020-ig 600 millió mesterségesen intelligens CCTV kamera lépjen működésbe az országban.
 
A nyugati világban egyértelműek az aggályok az efféle technológiákkal kapcsolatban, ám a jelek szerint Kína véleménye eltér a témában.
 
A program hasonló verziói állítólag már telepítve vannak iskolákban annak érdekében, hogy figyeljék a diákok arckifejezését, érzelmeit, mert azt szeretnék, ha mindegyikük egyforma figyelmet kapna  az oktatóktól és lehetőséget, hogy jobb tanulóvá váljon.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.