2018. 06. 30. - 09:00

Kinyitja a szemeket az új mesterséges intelligencia rendszer

Kinyitja a szemeket az új mesterséges intelligencia rendszer

Olyan, új mesterséges intelligencia-rendszeren dolgozik a Facebook közösségi oldal kutatócsoportja, amely képes nyitottá tenni a fényképeken becsukott szemeket.

Forradalmian új technikán dolgoznak a Facebook kutatói. A közösségi média fejlesztésén munkálkodó szakemberek olyan mesterséges intelligencia rendszert hoznak létre, melyek a fotókon behunyt szemeket képesek kinyitni – és azok meggyőzőek is.
 
A képeket különböző eszközökkel kezelik, mielőtt kikerülnek az oldalra – a posztolás már emberek millióinak lett szokása, ám sok esetben a fényképeken behunyják a szemüket a lefotózottak, s ez elsőre nem is mindig látszik.
 
Az új rendszer azonnali megoldást kínál erre a problémára, utólagos korrekcióval: a behunyt szemeket nyitottakra cseréli.
 
Ha nem sikerül a kép, ma már képes korrigálni a szemeket a mesterséges intelligencia
Ha nem sikerül a kép, ma már képes korrigálni a szemeket a mesterséges intelligencia
 
A Facebook kutatói a Generatív Adversarial Network (GAN) névre keresztelték az újítást.
 
A képeket azon adatokból korrigálják, amelyek már megvannak az azokon szereplő személyekről –a GAN rendszer megtanulja, milyen szem illeszkedik az adott archoz, a korábban látottak alapján.
 
A kutatók igen ígéretesnek tartják az eredményeket.
 
„A GAN példamutató az ügyben – hasznos megoldást nyújt a képek létrehozása és korrigálása terén, amennyiben a referenciaképek alapján megtalálja az azonosítható részleteket” – írták közleményükben a szakemberek.
 
„Az észlelési eredmények nagyszerűek, a rendszer az észlelési kódok és a referenciaképek alapján dolgozik” – tették hozzá.
 
A tesztelés során a megkérdezettek nem tudták megmondani, hogy melyik képen szerepel egy illető valóban nyitott és melyiken korrigálás után nyitott szemmel – áll a TechCrunch jelentésében.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.