2020. 03. 24. - 09:40

Koronavírus: életeket menthetnek a 3D-s nyomtatók?

Koronavírus: életeket menthetnek a 3D-s nyomtatók?

Háromdimenziós nyomtatókat készítő olasz cég kezdett el szelepeket gyártani, melyek a lélegeztetőgépek részét képezik – ezzel nagymértékben segíthetik a kórházak munkáját a koronavírus-járvány idején.

Komoly segítséget nyújt egy olaszországi cég a koronavírus elleni védekezésben, melyhez a 3D nyomtatókat hívta segítségül.
 
A csupán 14 dolgozót foglalkoztató Isinnova az észak-olasz Chiari városában székel – s most orvosi felhasználású lélegeztetőgépekhez kezdett szelepeket készíteni, miután megtudta, hogy városuk kórházában ebből igen kevés van.
 
Az igyekezet figyelemreméltó: a háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó cég 24 óra leforgása alatt 100 darab szelepet gyártott le a kórháznak a 3D-s technika alkalmazásával. A lélegeztetőgépeknek része a hiánycikknek számító Venturi-szelep, mely könnyít a koronavírusos betegek állapotán.
 
Az Isinnova több mérnökkel fogott össze, valamint a kórház dolgozóival: megvizsgálták a szelepet, amely a lélegeztetőgépeket és az intenzív osztály pácienseit köti össze.
 
Pár órával később a cég 100 szelepet készített el a 3D-nyomtatók segítségével, melyeket azonnal munkába is állítottak a kórházban. A folyamat gyorsításaképpen ezután a nyomtatókat is elvitték az egészségügyi intézményben, ahol gőzerővel folyik a szelepek gyártása.
 
Az Isinnova vezetője, Cristian Fracassi a BBC-nek elmondta, hogy újabb szállítmányt nem kaphatott a kórház, mivel a termelés a megnövekedett igényekkel képtelen lépést tartani. Egy szelepet csupán 8 órán át lehet használni.
 
Életeket menthetnek a 3D-technikával nyomtatott lélegeztetőgép-szelepek
Életeket menthetnek a 3D-technikával nyomtatott lélegeztetőgép-szelepek
 
A 3D-s nyomtatóval előállított szelepek nemcsak gyorsan készek, de előállításuk költsége még 1 euróba sem kerül.
 
Rendkívül kisméretű csövek és lyukak jellemzik a szelepet, méretük kevesebb, mint 0,8 milliméter. Ezért a nyomtatás sem túl egyszerű, s külön figyelmet igényel, hogy magát a terméket ne fertőzzék meg. Az előállítást szigorúan klinikai körülmények között végzik.
 
A 3D-s szelepek készítésében több cég is részt vesz, akik jelenleg fizetés nélkül dolgoznak – azt azonban a hírek szerint nem tervezik, hogy a dizájn alapját képző terveket megosztják mással.
 
Olaszország jelenleg a legérintettebb a koronavírus-járványban, ezért minden segítség rengeteget számít.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.