2020. 04. 23. - 09:40

Koronavírus - Felgyorsíthatja a mesterséges intelligencia az oltás feltalálását?

Koronavírus - Felgyorsíthatja a mesterséges intelligencia az oltás feltalálását?

A mesterséges intelligencia már bizonyított az egészségügyi felhasználhatóságát illetően – de vajon hogyan gyorsíthatja fel a koronavírus elleni vakcina feltalálását?

Sokan érezhetik mostanra úgy: emberfeletti erőfeszítésekre van szükség, hogy a jelentős számú emberéletet követelő, globális koronavírus-járványt lecsillapítsuk.
 
A mesterséges intelligencia már bizonyított, ha az egészségügyről van szó. A kérdés az: vajon komoly segítséget jelenthet-e a gépi tanulás a koronavírus elleni oltás feltalálásához?
 
Cégek tömkelege kísérletezik
 
Nem kevés cég fáradozik már azon, hogy megoldja a problémát. Az Oxford-i Exscientia – az első vállalat, amely mesterséges intelligencia által felfedezett gyógyszert próbált ki emberi kísérletekben – 15 ezer készítményt vont be a folyamatba, melyek a kaliforniai Scripps kutatási intézet birtokában vannak.
 
A Cambridge-i Healx – melyet a Viagra társ-feltalálója, dr. David Brown  alapított – megújította mesterséges intelligencia-rendszerét, hogy gyógyszereket találhasson ritka betegségekhez. 
 
A rendszer három részre oszlik: átnézi az összes jelenlegi, a betegséggel kapcsolatos irodalmat, tanulmányozza a vírus DNS-ét és szerkezetét, mérlegeli a különféle gyógyszerek alkalmasságát.
 
A gyógyszer-felfedezés hagyományosan lassú folyamat – ám a mesterséges intelligencia ezt lényegesen felgyorsítja.
 
„Néhány hétbe telt minden információt megszerezni, amelyre szükségünk van, s még az utolsó pár napban is érkezett be új – mondta el dr. Brown. – Jelenleg a kritikus tömeg esete áll fenn.”
 
A kutató hozzátette, hogy az algoritmusok húsvéti időszak alatt is futottak, s a következő napokban ki fogják állítani a három módszer eredményeit.
 
Cégek tömkelege dolgozik a koronavírus elleni gyógyszer felfedezésén
Cégek tömkelege dolgozik a koronavírus elleni gyógyszer felfedezésén
 
A Healx abban bízik, májusig ezt az információt át tudja alakítani gyógyszerjelöltek listájává, s már tárgyal a laboratóriumokkal, hogy az előrejelzéseket klinikai vizsgálatokra fordítsa.
 
Azoknak, akik a mesterséges intelligenciával történő gyógyszerfelfedezés területén dolgoznak, két lehetőségük van a koronavírus esetén. Az egyik egy teljesen új gyógyszer feltalálása, amelynek teljes biztonságát bizonyítani azonban évekbe telhet; vagy már meglevő orvosságok módosított újrahasznosítása.
 
Dr. Brown szerint rendkívül valószínűtlen, hogy egyetlen gyógyszer lenne a megoldás. A Healx számára ez azt jelenti: részletesen kell elemezni 8 millió lehetséges párosítást és 10,5 milliárd hármas gyógyszer-kombinációt, amelyek a ma piacon lévő 4000 jóváhagyott gyógyszerből származnak.
 
Egyesített erők
 
Ara Darzi, az Imperial College globális egészségügyi innovációs intézetének igazgatója megjegyezte: a mesterséges intelligencia továbbra is az egyik legjelentősebb módszer a megoldás elérésére, alapvető szükség van azonban magas színvonalú, nagyméretű és tiszta adatkészletekre.
 
A szakember hozzátette: ezen információk nagy részét különálló vállalatokban tárolják a mai napig. Például a nagy gyógyszergyárakban, de sok van az egyetemek szellemi tulajdonában, illetve régi laboratóriumokban.
 
Most, mint talán még sohasem, egyesíteni kell ezeket az eltérő gyógyszer-felfedezési adatforrásokat, így a mesterséges intelligencia-kutatók új gépi tanulási technikákat alkalmazva a lehető leghamarabb új kezeléseket hozzanak létre a koronavírus ellen.
 
Az Egyesült Államokban az Északkeleti Egyetem Barabasi Labs, a Harvard Medical School, a Network Science Institute és a biotechnológiai start-up Scipher Medicine közötti partnerség létrehozása azon gyógyszerek felkutatásán dolgozik, melyeket gyorsan meg lehet újítani a koronavírus kezelése érdekében.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.