2020. 04. 17. - 08:15

Koronavírus – Mesterséges intelligencia segíthet a félelem kezelésében

Koronavírus – Mesterséges intelligencia segíthet a félelem kezelésében

A mesterséges intelligenciával működő applikációk segíthetnek az embereknek szűrni önmagukat az új koronavírusra, csökkentve nemcsak a félelmet, de az egészségügyre nehezedő nyomást is.

Napjainkban a mesterséges intelligencia számos módon segítséget nyújthat, az egészségügyben különösen hasznunkra lehet – hiszen már robotok is képesek elvégezni egy műtétet távolról irányítva.
 
A koronavírus-járvány idején szintén hasznát vehetjük a mesterséges intelligencia sokoldalúságának. Az ezzel készült applikációk ugyanis segíthetnek az embereknek szűrni önmagukat, elkapták-e a vírust, s ezzel nemcsak a félelem mérsékelhető, hanem az egészségügyre nehezedő nyomás is.
 
Azok, akik nagyobb veszélyben vannak a koronavírus szempontjából, ugyancsak értesülnek erről.
 
Ausztráliában és Amerikában két indiai származású kutató csapatával koronavírus-specifikus, kockázat-ellenőrző alkalmazások fejlesztésébe fogott, mely segíthet a világjárvány okozta félelem és zavar kiküszöbölésében.
 
Koronavírus - Mesterséges intelligencia segíthet a félelem és zavar kiküszöbölésében
Koronavírus - Mesterséges intelligencia segíthet a félelem és zavar kiküszöbölésében
 
Abhi Bhatia, a Medius Health ausztrál mesterséges intelligencia digitális egészségügyi vállalat társalapítója platformján bejelentette: Arni SR Srinivasa Rao és kutatócsoportja az amerikai Augusta Egyetemről hamarosan előáll az applikációkkal.
 
Az alkalmazások lehetővé tennék, hogy valóban korán elérjenek valakit, pontos és releváns információkat adjanak tüneteiről és elfojtsák az emberek félelmeit.
 
Az egészségügyi startup cégek orvosi chatbotokkal felszerelve világszerte frissítik algoritmusaikat, hogy képesek legyenek az emberek szűrésére és tanácsot adnak arra nézve, szükséges-e őket értékelni a fertőzés szempontjából.
 
Az applikációk, melyek mindössze 1 perc alatt lehetővé teszik az otthoni kockázatbecslést, már Indiában is utat törtek maguknak.
 
Az alanyoknak ki kell tölteniük egy részletes kérdőívet – ezt követően a mesterséges intelligencia algoritmus használatával gyorsan felméri az információkat és kockázatértékelést készít – nulla, minimális, közepes és magas rizikó kategóriákba sorol -, s figyelmezteti a legközelebbi egészségügyi intézményt, hogy valószínűleg szükség van az illető ellenőrzésére.
 
„A járványok legnagyobb problémája általában az, hogy túl nagy igény keletkezik az egészségügyi ellátásra, s azt a rendszer nem tudja teljesíteni” – vélekedett Bhatia.
 
A Medius Health Quro néven fejlesztette ki a koronavírus kockázatértékelésére alkalmas eszközt. A könnyen használható webes alkalmazás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljaival és irányelveivel összhangban levő kérdéseket tesz fel az alany számára a tünetekkel és kockázati tényezőkkel kapcsolatban.
 
Segít megérteni a panaszokat és meghatározza, fennáll-e a koronavírus veszélye – ezzel tanítja is az embereket, s adatokat gyűjt az egészségügyi dolgozók számára a korai beavatkozás érdekében.
 
Az eszköz használatával több mint 4 ezer esetre derült fény 24 órán belül – hívta fel a figyelmet Bhatia.
 
„A mesterséges intelligencia rendszer folyamatosan összehasonlítja az adatokat, hogy segítsen az Egészségügyi Minisztériumnak megérteni az emberek közötti félelem nagyságát, valamint a potenciálisan magas kockázatú eseteket a korai felismerés és az időben történő orvosi beavatkozás érdekében, s persze azért, hogy megakadályozza a vírus továbbterjedését” – fogalmazott a szakember. Jelenlegi állás szerint a kockázatértékelések száma napi 32 százalékkal nő.
 
Az Augusta Egyetem csapata Rao vezetésével kiemelte: applikációjuk segít a legveszélyeztetettebb embereket egyenesen a legközelebbi egészségügyi intézménybe irányítani, ahol tesztet végeznek rajtuk.
 
A hamarosan induló alkalmazás hozzájárul a helyi és közegészségügyi tisztviselők valós idejű információkkal való ellátásához a fertőzés által leginkább veszélyeztetett emberek demográfiai adataival kapcsolatban - így a megelőzési és kezelési kezdeményezések célzottabbak lehetnek – írja az Infection Control & Hospital Epidemiology szaklap.
 
Rao hangsúlyozta: segítséget akartak nyújtani a magas kockázatú emberek azonosításában, s abban is, hogy azok jobban hozzáférjenek a szűréshez és az orvosi ellátáshoz. Ezzel is csökkenthető a fertőző betegség terjedése.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.