2020. 04. 05. - 08:00

Koronavírus: robotok ellenőrizhetik a szabályok betartását is

Koronavírus: robotok ellenőrizhetik a szabályok betartását is

Hatékony eszközök lehetnek vajon a robotok a koronavírus elleni küzdelemben? Kutatók egy csoportja számos példát körvonalazott azt illetően, hogyan járulhat hozzá a segítséghez a mesterséges intelligencia.

A robotokat nemcsak a klinikai kutatások során, hanem a gondozás, az ellátás és fertőtlenítés terén is be lehet vetni egy járvány idején. A robotika területén dolgozó kutatók egy csoportja – beleértve a San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UC) Robotika Intézetének vezetőjét, Henrik Christensent, számos példát sorol fel, mellyel a mesterséges intelligencia hozzájárulhat a koronavírussal való küzdelemhez.
 
A robotok alkalmazhatók a klinikai ellátásban, például a telemedicina és a fertőtlenítés területén, de hasznosak a logisztika, például a szennyezett hulladék szállítása és kezelése terén, s nem utolsósorban a felderítés területén – így az önkéntes karantén betartásának ellenőrzését is meg tudják oldani.takarito_robot_1
 
„Láttunk már robotokat fertőtleníteni, gyógyszert és ételt szállítani, életjeleket vizsgálni, határellenőrzést segíteni” – írták a kutatók.
 
Christensen - aki az UC San Diego Számítástudományi és Műszaki Tanszékének professzora -, különösen kiemelte azt a szerepet, melyet a robotok a fertőtlenítésben, a tisztításban és a telejelenlétben betölthetnek.
 
A tanulmányban részt vett Marcia McNutt, a Nemzeti Kutatási Tanács, valamint a Nemzeti Tudományos Akadémia elnöke, valamint számos egyéb robotikai szakértő nemzetközi és amerikai egyetemekről.
 
Aláhúzták: betegségmegelőzés céljából a robotvezérelt, érintkezés nélküli ultraibolya (UV) felületfertőtlenítést már sikerrel alkalmazták, mivel a koronavírus nemcsak emberről emberre terjed szoros érintkezés és cseppfertőzés útján, hanem szennyezett felületeken keresztül is.
 
Nagy lehetőségek rejlenek éppen ezért az intelligens navigációban és a magas kockázatú, nagy tapintású területek észlelésében - más megelőző intézkedésekkel kombinálva ezeket.
 
A nagy, kicsi, mikro- és raj robotok új generációi, melyek képesek folyamatosan dolgozni és tisztítani – természetesen nemcsak port törölni és felmosni, hanem valóban fertőtleníteni, sterilizálni a felületeket -, állandó fejlesztés alatt állnak.
 
„A koronavírus a jövő szervezeti működéseinek csúcspontjává válhat – mutattak rá a kutatók. - A nagy nemzetközi kiállítások és konferenciák lemondása helyett megnövekedhetnek az emberek összehozásának új formái, vagyis a személyes helyett virtuális jelenlétet igényelő rendezvények.”
 
A virtuális résztvevők gyorsan hozzászokhatnak a távolból történő kommunikációhoz, a módszert pedig különféle helyi robotikus avatárok és vezérlők segíthetik.
 
A tudósok szerint a koronavírus hatása tartós kutatást eredményezhet a robotika terén a fertőző betegségek kockázatának kezelése érdekében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.