2020. 09. 09. - 15:00

Kósa Lajos: A mesterséges intelligenciával Debrecen a 21. század jövőbe vezető útjára lép

Kósa Lajos: A mesterséges intelligenciával Debrecen a 21. század jövőbe vezető útjára lép

Debrecen újra hozzáad valamit a nemzet legfontosabb ügyeihez - mondta Kósa Lajos polgármester és országgyűlési képviselő a cívis városban megrendezett,  Mesterséges Intelligencia Stratégiát bemutató konferencián szeptember 8-án.

Nehezen felmérhető jelentősége van annak, hogy Debrecenben került sor a Mesterséges Intelligencia Stratégiát bemutató eseményre – indította beszédét Kósa Lajos polgármester, Debrecen országgyűlési képviselője a jeles eseményen.
 
Egyrészt azért, mert az intelligencia meglehetősen definiálatlan, pontosabban mindenkinek olyan definíciója van róla, amit kiválaszt magának - szinte bármiről lehet beszélni ennek kapcsán. Másrészt, a szó átvitt értelmében is nehezen felmérhető a jelentősége, hiszen mit tudunk a mesterséges intelligenciáról egyáltalán és mit tudnak róla a debreceniek? – vetette fel a kérdést Kósa Lajos.
 
A kormány úgy döntött, hogy a magyar Mesterséges Intelligencia Központok két kiemelkedő városban kapnak helyet, Budapesten és Debrecenben – hiszen a Nemzeti Adatügynökség elemző központja Debrecenben lesz, s a Magyar Mesterséges Intelligencia Központ egyik részét is itt találhatjuk majd meg.
 
Kósa Lajos megjegyezte: ennek jelentőségét most valóban nehéz felmérni. Majdnem biztosak lehetünk azonban abban, hogy a város ezzel a 21. század jövőbe vezető országútjára lép. „Nemcsak büszke vagyok erre, annak is nagyon örülök, hogy Debrecen a maga innovációjával, gondolkodásmódjával, hozzáállásával újra hozzáad valamit a nemzet legfontosabb ügyeihez.”
 
 
Mint a polgármester hangsúlyozta, megtette ezt Debrecen akkor is, amikor iskolát alapított, bár nem voltak iskolák Magyarországon, s akkor állt a magyar szabadság és polgárosodás ügye mellé, amikor ez nem volt divat. S tette ezt akkor is, amikor az egyetem megalapításával létrejött a tudásközpont, mely ma is kiemelkedő hazánkban. Gondoljunk csak a Massachusetts Institute of Technology-val (MIT) való együttműködésre, amely összesen három egyetemmel kötött ilyet a világon.
 
„Mi, debreceniek nemcsak büszkék vagyunk, hanem szeretnénk hozzátenni ehhez azt, amit lehet” – hangsúlyozta Kósa Lajos.
 
A városatya hozzátette: az oktatás, a kutatás terén megfelelő házigazdák lesznek, s néhány megközelítés, ötlet, mely egyébként is jellemzi őket, kifejezetten alátámasztja azt, hogy a magyar mesterséges intelligencia „szállásadó városát” Debrecenben kell keresni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy e program sikeres legyen.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.